Ciutat

Les pirotècnies es preparen per a un Sant Joan diferent i confien en les vendes en línia

Castell de focs de l'any passat / Lluís Franco

Després de la pèrdua de les Falles de València, la gran preocupació del sector de les pirotècnies se centra ara en la celebració de Sant Joan. Les pirotècnies catalanes estan a l’espera de les converses que estan duent a terme entre el sector i la Generalitat.

Es calcula que les pèrdues ja són a hores d’ara entre el 50 i el 70% de la facturació de tot l’any. Neus Cunillera, de la Gironina, diu que “nosaltres portem facturat tan sols el 5% de la facturació anual” i xifra les pèrdues del seu negoci en un 98%. Tan sols en el Departament d’Espectacles pirotècnics, diu Cunillera, “la facturació ha caigut en picat”. I els magatzems, explica, “estan plens fins al capdamunt de producte”.

La nit més curta de l’any

El refrany popular no val per a les empreses pirotècniques, perquè la nit més curta de l’any els reporta bona part dels seus beneficis anuals. D’aquí que el sector hagi demanat comprensió a les administracions i permetre fer aquesta festa, encara que sigui dins un àmbit més reduït i familiar i amb una celebració diferent de l’habitual. L’altra gran pèrdua que afecta directament les empreses pirotècniques és la suspensió de les festes majors a molts pobles.

En el cas de Sabadell, l‘Ajuntament va anunciar fa dies la celebració d’una Festa Major amb un format especial adaptat a la situació sanitària. Neus Cunillera valora molt positivament aquesta decisió, i diu que les idees que ha aportat l’Ajuntament per fer viable l’espectacle pirotècnic són molt encertades.

De moment, però, no ha volgut revelar com serà aquest espectacle. Sí que ha apuntat la possibilitat “de pujar calibres perquè es puguin disparar de més alçada”. I d’aquesta manera possibilitar que l’espectacle es pugui veure “des de balcons, terrasses, i molts altres punts de la ciutat”.

Cunillera assegura que enguany la venda per internet pot ajudar molt a garantir la venda de petards: “Nosaltres tenim la pàgina web a punt. El client podrà comprar i venir a recollir a la botiga o bé als nostres punts de venda”. Recorda que l’enviament a domicili d’aquest tipus de producte està prohibida.

Qui també està pensant en els avantatges de la venda en internet és Petards 4×4. Aquesta botiga de venda de petards situada al carrer de Fuerteventura, als Merinals, assegura tenir-ho tot a punt. Xavi Miralles, vinculat a aquesta empresa, diu que “tenim les mampares divisòries, els hidrogels, i la senyalització per mantenir les distàncies”.

Miralles, però, reconeix que malgrat que estan preparats per a una pròxima obertura, “estem pendents de les converses entre el sector i la Generalitat“. D’aquestes converses en poden sorgir decisions com aplicar restriccions sobre algun producte, i també limitacions al carrer durant la nit de la revetlla. Les pirotècnies tenen dipositada la seva esperança en el públic infantil. Ja va passar el 2008, que malgrat la crisi, les vendes al públic infantil es van mantenir.

Algunes d’aquestes empreses han iniciat les seves pròpies campanyes de promoció. És el cas de la Gironina, que ha penjat a la xarxa un vídeo en què demana als ajuntaments que no es deixi de fer l’espectacle pirotècnic, encara que s’hagi d’adaptar a les circumstàncies actuals. “Després de Sant Jordi, és la nostra festa més grossa, no la podem perdre”, afirma la responsable de l’empresa sabadellenca.

Les empreses del sector pirotècnic estaven obligades a complir el nou reglament abans del 8 de maig, cosa que els implicava afrontar grans inversions per adaptar els tallers. Ara se’ls ha concedit una moratòria fins al 31 de desembre.

Focs, fogueres i flama del Canigó

Pel que fa a les fogueres que s’encenen a diferents parts de la ciutat la nit de Sant Joan, fonts municipals han explicat que, de moment, no hi ha llicències ni permisos demanats. L’absència de peticions per encendre les fogueres es pot atribuir al fet que la Generalitat encara no ha dictat una normativa específica al respecte.

D’altra banda, l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat és un dels altres actes populars típics que simbòlicament encén les fogueres de Sant Joan, i l’organització va a càrrec d’Òmnium Cultural. En aquest cas, l’entitat esmentada encara no ha fet una proposta en ferm de com es pot celebrar aquest ritual, tenint present les actuals normes de seguretat per la Covid-19.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top