Ciutat

Terrasses plenes i cues per seure-hi en el primer matí de la fase 1

Els carrers de Sabadell canvien d’estampa amb l’aparició de les taules a les voreres, que s’han omplert des de primera hora

Ambient a la terrassa del passeig de la Plaça Major / / VICTÒRIA ROVIRA

L’obertura dels bars i la reaparició de les terrasses a les voreres canvia l’estampa de la ciutat. La fase 1 ha arrencat a Sabadell aquesta matinada i ja des de primeres hores del matí s’hi notaven els efectes.

Al bar cafeteria Andana, per exemple, hi havia clients esperant que obrissin des de les 7 h. “Quina ansietat que tenia la gent, és de bojos”, explica, entre rialles, el cambrer. Finalment, a les 8 h han alçat la persiana. I han recuperat una activitat que va quedar congelada aquell divendres 13 de març.

Va ser un divendres i 13, dia de mala sort, per a tota la restauració. Un divendres negre, des del qual ja han passat dos mesos i escaig. Ara toca reobrir, malgrat que no se sap quants bars i restaurants es quedaran pel camí. Segons el Gremi de Restauració de Sabadell, podria ser un de cada tres. Però encara és d’hora per comprovar quina en serà l’afectació. A grans trets, l’obertura d’avui ha estat molt seguida, especialment a zones per a vianants, com el Centre.

I és que és en voreres amples on millor es pot estendre la terrassa i separar les taules amb els 2 metres de distància exigits entre cadascuna. En canvi, altres zones com Gràcia i alguns barris del sud han tingut un impacte menor de reobertures. Cal recordar que bars i restaurants que no tenen terrassa no han pogut obrir i que hauran d’esperar a la fase 2 (com a mínim d’aquí a dues setmanes) per permetre l’entrada de clients a l’interior.

“Hem esperat 10 minuts”

L’estrena de les terrasses està sent massiva i alegre. Fins i tot s’estan formant cues per aconseguir una taula. A El Taller de Supan, a la Rambla, s’ha format una cua des de primera hora. “Nosaltres hem esperat 10 minuts”, diu la Marta, apurant un tallat juntament amb dues amigues més. “El servei també es nota que va més lent, però no tenim cap pressa”, afegeix.

Clients a la terrassa de l’Andana / ANDER ZURIMENDI

També ha calgut esperar per aconseguir taula a la Granja Urpí, al Mercat Central, on han hagut de reduir el nombre de taules. Tot i així, la diferència no es nota gaire, ja que les han espaiat i ara fa la sensació que ocupen més superfície. “Hem de donar garantia al client que es compleix el protocol”, explica l’Edu, cambrer de la granja. A les taules han substituït la carta física de paper per un adhesiu amb un codi QR, mitjançant el qual pots consultar la carta per telèfon. També hi ha pots de gel desinfectant per a ús del client.

Vermut matiner

Tot i la concurrència de clients, hi ha força rotació, ja que aquestes primeres hores l’han protagonitzat els cafès i els esmorzars. Una altra cosa serà a partir del migdia, quan arribin els grups de fer l’aperitiu i s’hi estiguin més temps asseguts. Tot i així, n’hi ha que han tirat pel dret i han pres una cervesa de bon matí. És el cas del Miquel i el Josep, al Nazar, amb sengles mitjanes a la mà. “Hem estat els primers clients del matí”, diuen. Algunes rondes després, hauran d’anar al lavabo (qüestió matemàtica). I afortunadament podran fer-ho, ja que està prohibit entrar dins el bar excepte per fer ús del lavabo. Però d’un en un, res de fer cua dins l’establiment. Són petites noves regles. L’Omar mira de reüll que tothom compleixi, però sense fer-se pesat. “Si he de fer de policia, malament rai”, explica.

No es pot ajuntar taules

Una altra de les noves normes és la impossibilitat d’ajuntar taules, per seure tots plegats. És el que li ha succeït a la Lua, l’Alba, la Núria, l’Erta, la Júlia, el Guillem i la Marina: els quatre primers a una taula, els altres tres a una altra. Es troben a l’Andana, “perquè el Nazar estava ple i s’havia d’encarregar taula”, expliquen.

Ambient a la terrassa d’El Taller de Supan, a la Rambla / ANDER ZURIMENDI

No gaire lluny, a la terrassa de l’Ibericus, trobem dues dones de cabell blanc, la Maria Alba i la Maria Rosa. “Amb l’edat que tenim, el confinament ens ha tret la meitat de la vida”, diuen. Tancades a casa i sense poder anar a les activitats socials, els ha fet especialment il·lusió quedar per esmorzar. “Tot i que t’has de treure la mascareta, perquè si no, és impossible”, confessen.

Al Frankfurt del carrer de Sant Antoni seuen la Mercè i l’Eva. “Ens hi hem assegut de casualitat; anàvem caminant i hem vist que hi havia una taula lliure”, diu l’Eva, que ha aturat una estona el teletreball per quedar amb la Mercè. “És el primer cop que ens veiem des que va començar tot”, afegeix.

En canvi, la Clara i el Gerard han anat a esmorzar junts, tot i que no hi ha cap dia que no s’hagin vist en els darrers mesos. “Som parella i a l’inici vam decidir confinar-nos a la mateixa casa”, expliquen. I avui, primer dia de la fase 1, tocava sortir a esmorzar fora. “Ahir estàvem emocionats pel grup de WhatsApp”, diu la Clara.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top