Publicitat
Ciutat

La proximitat, clau en el seguiment de la Covid-19

La disparitat de canvis que s’estan produint en les dades sobre la pandèmia en l’àmbit estatal posen en relleu la importància de la traçabilitat d’aquesta informació, més gran en el cas dels mitjans locals

lA rAMBLA DE SABADELL / LLUÍS FRANCO

Si dimarts era el Departament de Salut qui afegia 283 morts de cop al recompte total del coronavirus, dilluns va ser el Ministeri de Sanitat qui en treia 2.000. Les administracions concentren les dades de tots els seus hospitals i ara les estan revisant i ajustant. Això, però, ha posat en relleu la importància de la traçabilitat de les dades en els mitjans locals, que poden accedir a les dades concretes i més precises del seu hospital de referència, com és el Taulí en el cas del Diari de Sabadell.

Més que mai, la població ha buscat les respostes que necessitava als mitjans locals, els que té més a prop, els que coneix en primera persona i amb els quals confia habitualment. Sobretot, en concret, la ciutadania hi ha buscat dades, lluny de les macroxifres, ja que els mitjans de comunicació locals les han explicat sobre el seu terreny, identificant la font original per verificar-ne l’autenticitat i posant-hi noms i cognoms.

“Els mitjans locals tenim la informació de primera mà”, destaca el president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, Francesc Fàbregas. Perquè, afegeix, “estem al territori, coneixem els nostres hospitals, els nostres polítics, les nostres entitats de primera mà”. Des del seu punt de vista, “el que expliquem nosaltres no ho explica ningú més”.

Al Taulí, recompte automàtic

La directora d’Organització i Sistemes d’Informació del Taulí, Anna Benavent, posa en relleu com s’han obtingut les dades de l’hospital. “Vam crear un quadre de comandament Covid que llegia a temps real les dades del sistema assistencial”, explica. I això els ha servit per tenir les dades amb la màxima precisió: “Quan infermeria feia un trasllat, quedava apuntat. Ningú ho havia d’apuntar, era automàtic i el marge d’error era molt baix”. Com que no hi havia un procés manual, s’estalviava feina dels sanitaris i sabien en cada moment quina era la situació de tots els pacients del centre.

Pel professor de Matemàtiques de la UAB Pere Puig, “les dades individualitzades per hospitals són valuoses” perquè aporten la situació precisa del lloc, però creu que igualment s’han de complementar amb les agregades totals. El director del Diari de Terrassa, Pedro Millán, insisteix que “la nostra funció és centrar-nos al màxim possible en l’afectació de la pandèmia al nostre municipi”, motiu pel qual hi han destinat tots els esforços. Les visites a la web aquests dies, assegura, han tingut un augment molt destacat. Davant la dificultat que van trobar al principi de la pandèmia per saber l’afectació real, Millán té clara una cosa: “Hi ha un dret inqüestionable i fonamental a la informació, a saber quin és el nivell d’afectació de la malaltia en el nostre entorn”.  Aquesta informació, defensa, és imprescindible per “ponderar” l’estat de la situació, ser-ne conscient i actuar en conseqüència.

Coincideix amb aquest punt de vista la directora adjunta del TOT Sant Cugat, Àgata Guinó. Com a Terrassa, destaquen que els ha costat poder obtenir les xifres oficials de decessos a les residències, però que, en conjunt, les dades els han permès “posar nom i cognom; humanitzar les xifres”.  Segons Francesc Fàbregas, amb tots aquests valors, reforçats amb la pandèmia de la Covid-19, “s’ha demostrat la importància i la necessitat de la premsa comarcal. Si no hi som presents, el país no es podria entendre de la mateixa manera”.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top