Publicitat
Ciutat

La tornada a l'escola d'aquest dilluns, amb prudència i pocs alumnes

Es preveu que l’afluència d’estudiants sigui molt baixa a totes les etapes educatives, dilluns vinent

La tornada a l'escola d'aquest dilluns, prudent i amb pocs alumnes
[G.Plans / M.Camps]

Les escoles han tret la pols acumulada de gairebé tres mesos d’inactivitat i, ja desinfectades, es preparen per a dilluns. El 12 de març, Educació va suspendre les classes, amb l’expectativa d’un retorn molt més pròxim del que s’ha acabat fixant. Finalment, la reobertura dels centres educatius serà el 8 de juny, quan Sabadell entri a la fase 2, tal com està previst. Però és controvertida. No tothom hi està d’acord i es farà en condicions molt especials, sense classes lectives. Ni grans retrobaments, ni penjadors plens de motxilles o rebombori adolescent als passadissos.

Pocs alumnes a infantil

“Amb el nou pla d’obertura el juny, camuflat de servei comunitari, se’ns torna a tractar com a pàrquing, i tot sabent que la reobertura no soluciona les càrregues de totes les famílies”, considera una de les mestres de l’escola Amadeu Vives, Anna Ramírez. Només dos alumnes de P3, de tota l’etapa d’educació infantil, aniran a classe. Tindran dues mestres per a ells sols.

A la impossibilitat de poder continuar amb el sistema pedagògic habitual, per raons òbvies de seguretat, s’hi suma la condició que només podran portar els fills de 3 a 6 anys a l’escola els pares que justifiquin que no tenen cap altra opció que treballar presencialment. “No trobo sentit a parlar d’obrir escoles, sabent els riscos que comporta, per menys de 10 dies. S’hauran de fer entrades i sortides esglaonades, mantenir distàncies, intensificar la neteja, les mestres semblaran cirurgianes...”, enumera Ramírez. I sobretot, constata que l’activitat distarà molt del que es fa normalment: “Una escola és viva, on sentim riures, cançons, on podem abraçar els alumnes, on els infants poden jugar entre ells, compartir jocs, gaudir del pati, on podem aprendre...”.

Escola Joaquim Blume / LL. FRANCO

A l’escola Miquel Martí i Pol, dels aproximadament 150 alumnes de P3, P4 i P5, només hi ha previsió que hi puguin anar 13 infants, que es dividiran en dues classes. El fet que l’horari marcat sigui de 9 a 13 h, explica la directora, Mònica Marín, fa que “no solucioni res a algunes famílies”. Per altra banda, hi ha el cas dels alumnes d’infantil que tenen germans a primària que s’han de quedar obligatòriament a casa. Per tant, aquests pares no esbeneficien del servei d’acollida a les escoles, que en part es reactiva per a la conciliació laboral i familiar. “No estem obrint les escoles per fer tasques educatives”, aclareix Marín.

Una altra de les causes de la poca demanda és la por al contagi. En aquest sentit, el cap de Malalties infeccioses del Taulí, Manel Cervantes, considera que “els nens, per sort, no són una part important de la cadena de transmissió ni de malalts greus. Per això, no hi ha motiu per tenir-los tancats a casa”.

6è de primària, un cas a part

A primària, la situació serà diferent. “En alguns casos veiem que és necessari que alguns alumnes passin per l’escola”, remarca la cap d’estudis de l’escola Joaquim Blume, Eva Ruiz-Ruano. Sobretot, en el cas de 6è de primària: “Són alumnes que deixen l’escola i és necessari que s’acomiadin de les tutores, que puguin fer el tancament d’etapa, lliurar-los l’informe final”, opina Ruiz-Ruano.

Pel que fa als alumnes de 1r fins a 5è, com a la majoria d’escoles, el claustre de docents ha volgut citar presencialment alumnes que puguin haver tingut una situació més complicada durant el confinament, entre altres motius per problemes de connectivitat. “Els que ens han generat més angoixa”, expressa la directora, i afegeix: “Hem tingut contacte telefònic amb tothom i a través de trucada digital amb gairebé tothom. Però els mateixos professors volen poder veure’ls cara a cara. Orientar-los de cara a l’estiu”.

Publicitat

La cap d'estudis Eva Ruiz-Rano preparant la tornada a l'escola Joaquim Blume / LL.FRANCO

De 657 alumnes, 15 sol·licituds

També està previst el retorn d’alumnes de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i d’últims cursos de cicles formatius que necessitin suport lectiu per superar l’etapa, orientació o afrontar una prova d’accés. A més, s’obriran les portes als estudiants d’altres cursos que hagin de recollir pertinences.

Tanmateix, en general es preveu una demanda molt baixa. Aquest dimecres, les sol·licituds per tornar a l’institut Vallès, obertes fins al divendres, eren testimonials: “De 657 alumnes, només 15 han omplert el formulari”, assenyala Alfred Millet, secretari del centre educatiu.

L’aposta de l’institut Miquel Crusafont és continuar les classes telemàtiques i no haver de ferne cap presencialment. “Estem en contra d’obrir sense un objectiu clar”, expressa el director, Robert Velásquez. Argumenta que a 1r i a 2n de batxillerat, el 100% de l’alumnat segueix el curs digitalment i així es continuarà fent per preparar les PAU. L’orientació i l’atenció a les famílies, explica, també s’ha fet així. “Tinc la sensació que el que més importa és fer la foto de la reobertura”, critica.

En aquesta línia opina el director de l’institut Jonqueres. “No té gaire sentit reobrir per menys de 10 dies, amb el que significa organitzativament... És un risc innecessari. És un pensament compartit entre diversos directors”, sentencia Jonay Roda.

No tots els professors retornaran el juny

Els docents majors de 60 anys i les embarassades no s’incorporaran el juny. Tampoc professors que firmin una declaració de responsabilitat acreditant malalties cròniques o immunodefi ciències.

El director de Serveis Territorials del Vallès Occidental, Jesús Viñas, en una trobada telemàtica amb els directors de la comarca, ahir va explicar que el setembre, quan està previst que comenci el curs presencialment, els professors amb factors de risc hauran de presentar un certificat mèdic. També va remarcar la importància que els docents incideixin en els alumnes sobre l’aspecte digital, per si hi hagués una segona onada.

Totes les escoles de Sabadell reobriran aquest dilluns / LL.FRANCO

Hi ha més oferta que demanda de places a les escoles bressol municipals de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top