Publicitat
Ciutat

La treva humana s’ha acabat

Tant el rodal com la llera del riu Ripoll són espais verds on es pot percebre la millora de la biodiversitat / victòria rovira

Allò que el Medi Ambient va guanyar amb el confinament, el perd ara amb el desconfinament. La majoria d’indicadors mostren que encara no hem igualat al 100% els nivells d’activitat similars als previs a la crisi sanitària, però que ens hi acostem.  Per exemple, el març passaven quasi 36.000 cotxes al dia per la Rambla. En el moment més dur de la reclusió, no arrivaven a 8.000. Però la darrera setmana de maig ja vam superar els 24.000. I és que l’empremta humana va caure en picat les primeres setmanes a causa de l’estat d’alarma. Però a partir de maig, amb el progressiu desconfinament, ha anat in crescendo. I en breu, possiblement, arribarà als indicadors previs a la pandèmia. Coincidint amb el Dia Internacional del Medi Ambient, que va tenir lloc ahir, plantegem un mosaic d’indicadors de la nostra petjada ecològica, tot explicant el seu estat actual com un semàfor: en color vermell, està empitjorant i acostant-se a la situació prèvia; en groc, es manté relativament igual; i en verd, ha millorat ecològicament. 

Emissions de No2 i PM1 (fum)

Amb l’augment de la circulació de cotxes, també augmenten les emissions contaminants. La pol·lució està recuperant la seva intensitat prèvia al confinament, tot i que encara no s’hi equipara. Els punts més alts de fums s’estan registrant a les hores punta de les 7 h i les 8 h del matí, en els quals la concentració en l’aire de NO2 (diòxid de nitrogen) ha fet pics de fins a 60 ug/m3, segons les dades de l’estació automàtica de mesura instal·lada a la Gran Via amb la carretera de Prats. 

Una senzilla comparativa: durant les dues setmanes de màxim confinament (amb els treballadors dels serveis no essencials obligats a quedar a casa), cap dia es va superar la barrera dels 20 ug/m3. Ara, s’ha arribat a triplicar en algunes hores punta. Però no és un valor fix, ja que depèn molt per dies i els valors mitjans en hores punta es mouen en una forquilla d’entre 30 i 40 ug/m3.

Circulació de cotxes

Segons les dades de la regidoria de Mobilitat, el trànsit de vehicles motoritzats a Sabadell ha caigut durant el confinament fins a pics mai vistos. Si durant les dues primeres setmanes la reducció va ser del 64%, el confinament total (entre el 30 de març i el 12 d’abril) va arribar a deixar al garatge un 78% del trànsit habitual. Aquest és el pic més baix. Posteriorment, el trànsit rodat es va recuperar lleugerament. A inicis de maig es registra un 58% menys del trànsit habitual. El 29 de maig, darrera dada actualitzada, ja s’havia estabilitzat en un 29% menys.    

Animals salvatges a la ciutat

Tenen la percepció és que els animals grossos que han ocupat l’espai urbà durant el confinament ja s’han retirat. Estem parlant dels cabirols a la llera del Ripoll, dels senglars als barris del Nord, els ànecs passejant per l’Eix Macià... 

Contaminació acústica

La inexistència de dades a Sabadell ens obliga a prendre en consideració dades del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, que constatat que el confinament pel coronavirus va reduir la contaminació acústica fins a vuit vegades de pressió acústica i un 14% de percepció sonora a les ciutats catalanes (segons els mesuraments realitzats la 3a setmana d’abril). A mesura que tornen els cotxes i les terrasses de bar, torna la contaminació acústica. 

Residus sanitaris

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, els residus sanitaris van augmentar un 350% al març i l’abril respecte el mateix període de temps de l’any anterior, especialment per l’increment d’EPIs i altres materials de seguretat. 

Concentració de biomassa

El confinament ha impedit que es traguessin els matolls com altres anys, en una menor gestió del territori per la impossibilitat de ser-hi físicament. Ara estan humits per les copioses pluges, però serà un perill si s’asseca

Pressió humana a Sant Llorenç

La fauna i flora també ha agafat aire al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. De rebre centenars d’usuaris en dies laborals i milers en dies feiners fent camí... a zero. Però ep! Per ara es manté, davant la impossibilitat de fer esport o activitat física fora del municipi (tret d’alguns pocs que s’ho salten). Ara bé, és probable que amb la fase 2 acabi aquesta normativa. I per tant, de cop, espais com la Mola recuperin centenars de visitants d’un dia per l’altre. 

Copioses Pluges

Els mesos d’abril, maig i juny estan sent molt plujosos. Tant és així que, estadísticament, no es registraven unes precipitacions tant copioses en molts d’anys. Això podria implicar un fenomen extraordinari, fruit dels canvis en la climatologia (tot i que és una mera hipòtesi).  

Producció guants de plàstic i mascaretes i abandonament a l’espai verd

Publicitat

L’obligatorietat d’utilitzar guants de plàstic d’un sol ús a la majoria de supermercats (i moltes botigues) genera un rebuig de plàstic immens. Com a alternativa, es pot utilitzar hidrogel per rentar les mans just abans d’entrar.    

Repunt d’estris d’un sol ús

Especialment a la restauració,  la crisi sanitària ha comportat extremar les seguretats amb qualsevol estri, utensili o producte, de forma que es potencien els d’un sol ús, així com cobertures extra de plàstic (que aparentment ofereixen major seguretat). Per tant, la caiguda del consum (a banda de recuperar-se a poc a poc) està modificant-se en materials plàstics d’un sol ús, en comptes de materials reutilitzables. El comerç electrònic i el consum domèstic de menjar preparat també l’afavoreix.

El cant dels ocells

En canvi –i per norma general–, la gran presència d’aus es manté relativament i encara no han marxat de la ciutat. 

Flora salvatge entre el ciment

El criteri seguit per enretirar la vegetació que ha crescut aquest temps ha estat que –com sempre abans de Sant Joan– es sega tot per risc d’incendi amb fogueres i petards (sobretot el que hi ha més proper als habitatges). Però es deixen unes zones als parcs de Catalunya, Central i Nord per afavorir la biodiversitat. El criteri aquest any no ha canviat.

Consum energètic a les llars

Segons les dades d’Albert Grau, Public Affairs de Rockwool Peninsular, el consum energètic de les famílies ha crescut un 28% durant el confinament, amb l’increment de la petjada humana que implica. A mesura que ha avançat el desconfinament, el consum de les cases ha passat a l’exterior (botigues i bars; llocs de feina).  

 Contaminació lumínica

El confinament tampoc no ha fet baixar la contaminació lumínica (la llum artificial que es projecta a la nit per l’ésser humà). A la comarca, les principals fonts d’emissions són els fanals dels carrers, els llums de la C-58 i altres carreteres, els focus de complexos com camps de futbol i polígons industrials, i els de l’aeròdrom. Però com que són serveis fixos, s’encenen hi passi més o menys gent.

Foment de les bicicletes

Són molts els ajuntaments que han aprofitat el desconfinament per plantejar canvis substancials en la mobilitat, tot afavorint les bicicletes. És el cas de Barcelona, on l’Ajuntament (en mans de Comuns i PSC) ha començat l’habilitació de 21 quilòmetres de nous carrils bicis, en la major part de les ocasions ocupant un carril destinat als cotxes. Sabadell té previstes mesures similars, però encara no s’han començat a executar. 

Mascareta / VICTÒRIA ROVIRA

Estat ecològic dels rius

No es té constància d’un increment dels abocaments als rius per causa del desconfinament.

Abocaments il·legals al Rodal

Tal com ha denunciat l’ADENC durant el confinament, han proliferat els abocaments il·legals d’escombraries, runes d’obra i tot tipus de mobles antics, tot aprofitant els moments més desèrtics de la pandèmia. I una vegada es van establir les franges horàries i la ciutadania va sortir massivament a passejar, molta gent va descobrir els amuntegaments a la vora del camí i en va prendre consciència. És esperable que ara, amb una gran presència humana, acabin els abocaments il·legals.  

Zones  per a vianants temporals 

L’Ajuntament de Sabadell talla alguns carrers de manera temporal, durant els caps de setmana, per tal de garantir la distància física de seguretat entre persones. Es tracta bàsicament de la zona de la Rambla i altres vies de l’eix comercial. Tanmateix, la mesura està circumscrita als caps de setmana i té un impacte limitat.     

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top