Esports

Xavi Balaguer: "L'àrea esportiva tindrà una reducció de 250.000€"

La pandèmia de la Covid-19 obligarà a ajustar-se el cinturó al Club Natació Sabadell. De cara a la pròxima temporada l'entitat nedadora reduirà la partida destinada a promoció esportiva de 850.000 a 600.000 euros, un 30% menys. Aquesta reducció, que impactarà a les seccions d'aigua (65-70%) i sec (30-35%), no hauria de condicionar la preparació dels esportistes d'elit de cara als Jocs Olímpics de Tòquio 2021. En parlem amb el màxim responsable de l'àrea esportiva del Club, Xavi Balaguer.

Xavi Balaguer, en una imatge d'arxiu a Can Llong / LLUÍS FRANCO

Com ha viscut aquests darrers mesos? Per a un responsable de la parcel·la esportiva veure com tot el treball de tot l'any se'n va a norris, deu frustrar... La situació va ser molt sobtada  en un moment culminant de tots els esports del Club en el que s'havien de decidir moltes. Per aquelles dates començava la millor part de la temporada. I això va ser un shock. Veure com, de cop i volta, havies de confinar-te, tancar les instal·lacions i veure com les diverses federacions començaven a suspendre les competicions ... ens va deixar descol·locats.

Un cop superat aquest mal tràngol, el Club tancat, amb un ERTO, i sense data per començar la nova temporada, es pot començar a planificar la 2020-2021? Un cop vam veure que tot s'anava suspenent i tot i veure alguna notícia que no ens va agradar, com proclamar guanyadors i vençuts a la Lliga Premaat, vam començar a treballar de cara a la 2020-2021 però en un nou escenari. En aquests moments, des del Club partim de la base que la Covid-19 ha tingut un impacte econòmic real que l'hem traduit en un descens de la massa social entre el 10 i el 12%. I això ens ha afectat de manera directa. A més, i com a reflexió, a nosaltres en particular ens ha afectat en tres camps: al soci, que li ha tocat mantenir les instal·lacions sense poder-ne gaudir; al treballador del Club, que es va veure obligat a un ERTO de causa major; i per últim a l'entitat, que d'alguna manera s'haurà d'endeutar per tenir els recursos de liquidesa per tirar endavant una acitvitat normal.

Davant d'aquest escenari, quina afectació tindrà a l'àrea esportiva? Estem treballant en una reducció total d'uns 250.000 euros, que afectaria a les 10 seccions del Club. El 65-70% correspondria a la part d'aigua i el 30-35% a la part de sec. És evident que a la part d'aigua hi ha més recursos posats pels equips professionals i per la idiosincràsia del Club i d'aquí aquest percentatge.

Se'n poden veure afectats els esportistes en disposició d'anar als Jocs Olímpics de Tòquio? Han d'arribar ajudes. Ara mateix no les tenim confirmades però sembla que hi haurà ajudes pels esportistes amb projecció olímpica per aquesta temporada que poden arribar directament als clubs. Afortunadament tenim i continuarem tenint unes instal·lacions de primer nivell. Paral·lelament, els nedadors tenen la seva ajuda directa –ADO– per la qual cosa la natació no ha de patir.

El president Claudi Martí, en una entrevista al Diari de Sabadell ara farà un mes, explicava que el Club volia plantejar a les diverses federacions una reducció de costos. El que vindria a ser: entrenar més i competir menys. Com està aquest tema? Estem treballant en aquesta línia fent 'pressing' a les diverses federacions espanyoles i catalanes a les quals el Club està afiliat –natació, bàsquet, futbol sala, bàsquet– en el sentit que les competicions de la temporada vinent tinguin un reajustament econòmic per tenir uns costos menors. A la Lliga Premaat, per exemple, ja ho hem vist: reducció en els costos de desplaçament i arbitratges. Tanmateix, hem insistit en revisar les tarifes arbitrals i d'inscripció i el que és cert que és les federacions, tot i reaccionar de manera diferent, en general estan per la labor. Al final, no és un problema que ens afecti només a nosaltres com a Club Natació.

Publicitat

I internament? Respecte a les despeses, ajustar-nos al màxim sense tocar la quota esportiva, que l'any passat ja va patir una unificació a totes les seccions. Demanem, però, que s'optimitzi el nombre màxim d'esportistes o jugadors, segons entrenadors o preparadors físics. Intentar ajustar aquests elements que complementen un equip de treball. Paral·lelament també hem demanat imaginació per trobar més ingressos, ja no només en el tradicional tema dels espònsors sinó amb activitats que puguem fer en una entitat com la nostra: des d'un campus amb un valor afegit, a una determinada rifa passant per jornades de tecnificació. No oblidem que, si bé és cert que a l'entitat li deixaran diners després que la Generalitat i el Consejo Superior de Deportes hagin obert línies de crèdit, no són subvencions i tot s'ha de tornar tard o d'hora. Esperem que sigui una temporada de transició on ens tocarà estrènyer-nos el cinturó per d'aquí a dues temporades, o a la 21-22, recuperar la massa social del Club i poder tornar al nivell d'inversió que hem fet fins a l'arribada de la Covid-19. És bo recordar que el Club no reparteix beneficis, sinó que els reinverteix en la promoció de l'esport i en instal·lacions... Per tant, el problema que tindrem és que hi haurà menys diners que podrem destinar a la promoció de l'esport i en la millora de les instal·lacions.

Quin plantejament es farà amb els primers equips de waterpolo? Hem reduït la quantitat d'esportistes que formen els primers equips per primar qualitat. Tenim pràcticament el doble de sortides que d'entrades. Si bé és cert que això s'ha d'acabar demostrant a l'aigua, aquest plantejament ve avalat per la reducció de partits a les competicions de la lliga Premaat. Afortunadament tenim una base amb qui podem comptar malgrat la falta d'experiència. Malauradament, tots els equips es veuran abocats a passar per una situació com aquesta. Veurem si baixem un esglaó o no, però el que és evident és que tots els clubs se'n veuran afectats.

Baixem més al detall. Com es traduirà la reducció de quantitat per qualitat? Al masculí hi ha la sortida de quatre esportistes professionals: Matt Farmer, Marko Avramovic, Óscar Carrillo i Víctor Cabanas. Pel que fa al capítol d'entrades a dia d'avui tenim confirmada la de Nemanja Ubovic, boia serbi de primer nivell. A més hi haurà dues entrades de jugadors del planter com son Josep Bonet i Marcel Teclas. Que quedi clar que aquestà reducció, del 15%, és fruit de la Covid-19. Fa tres mesos i escaig no hauria tingut aquesta composició.

Darrerament ha sonat amb força l'arribada de Bernat Sanahuja. Un fitxatge d'un jugador amb contracte vigent amb el CN Terrassa. Ens queda una peça per incorporar i a dia d'avui no està al 100% tancat. Hi ha alguna opció ben encaminada però, de totes maneres, es faci l'operació que es faci, el Club no hi entén de clàusules de rescissió. Sobre el nom que em comentes, és una opció bastant factible. Prèviament haviem mantingut contactes amb diversos jugadors del Barceloneta.

I al femení? La línia serà la mateixa. Amb una reducció aproximada del pressupost del 15%. Tenim les sortides d'Ainara Farré, Ruth Ariño, Laura BarzonMonika EggensGurpreet Sohi i de Laia Rion, que marxarà cedida a un equip de la Divisió Honor. Ara com ara ja podem confirmar l'arribada de la Irene González, provinent del CN Mataró i internacional amb la selecció. Estem molt a prop de tancar dues arribades de la selecció holandesa. Tot i ser any olímpic, la federació Holandesa ha canviat la preparació dels Jocs Olímpics. A més, i seguint el patró del masculí, comptarem amb la pedrera del Club: Mar Carrasco i Paula Carilla alternaran la porteria del juvenil i la del primer equip, i Marina Serrano (2004) i Irena Casado (2005) estaran en dinàmica de primer equip.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top