Ciutat

VÍDEO: Un veí de Sabadell denuncia insults xenòfobs d’un Mosso: “Ets un mico, negre de merda”

L’entitat SOS Racisme ha fet públic aquest dilluns un àudio en què se sent un agent dels Mossos d’Esquadra, segons l’identifica l’organització, que profereix repetits insults racistes a una persona, entre ells “ets un mico” o “negre de merda”. La víctima és un jove de 20 anys i veí de Sabadell, de nom Wubi, i els fets van passar el gener de l’any passat en una localitat del Bages.

Hauria estat el mateix denunciant qui va gravar l’àudio de l’escena, en la qual, a més de ser objecte d’insults i amenaces del l’estil: “La propera vegada que vegis la policia corre, però intenta anar-te’n més lluny d’Àfrica”. A més, el noi assegura que el van escopir i que va rebre puntades de peu.

Segons relata Efe, fonts dels Mossos apunten que es tracta d’un cas judicialitzat, encara que han aclarit que es va obrir una investigació reservada als agents suposadament implicats, que segueixen en actiu a l’espera que es resolgui el procediment.

“Si us plau, deixeu-me en pau, que soc un humà com vosaltres”, diu Wubi en un moment, i l’esmentat agent contesta: “No ets humà, tu ets un mico. Negre de merda”.

El mateix policia assenyala més tard: “Soc racista, molt”

Després d’aquest episodi, succeït en el marc d’una intervenció policial durant un desnonament el 10 de gener del 2019, Wubi va ser posat a disposició judicial en qualitat de denunciat per un delicte contra la salut pública davant del jutjat número 5 de Manresa, un procediment finalment arxivat, segons la nota de premsa.

Wubi va contactar amb l’advocada i tècnica del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme Marilda Sueiras i el cas es troba ara, segons el comunicat, en fase d’instrucció judicial, si bé mentrestant els agents implicats segueixen fent “vida normal”, denuncia l’entitat.

La família de Wubi i Sueiras van arribar a mantenir una reunió amb el comissari Josep Codina en què, segons la versió de SOS Racisme, va afirmar que “no es podia emprendre cap actuació contra els agents mentre el procediment penal seguís en curs”. L’entitat sosté que aquest episodi demostra que falten “mecanismes de control” per frenar la “impunitat, racisme i corporativisme policial” imperants.

Assenyala així mateix que el seu Servei d’Atenció i Denúncia ha recollit des de 1999 un total de 571 casos de racisme policial, però que només en quatre ocasions aquests han comportat condemnes penals, “i en cap cas s’ha reconegut el racisme”.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top