IGNASI GIMÉNEZ

Així no es fan les coses

[Per Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès]

Encara en situació de pandèmia per la Covid-19 estan aflorant situacions al nostre hospital de referència que ens preocupen. Ens preocupa la situació de moltes treballadores i treballadors, que han treballat deixant-s’hi la pell i als qui volem mostrar tot el nostre reconeixement i agraïment. Però també ens preocupa la manera com s’estan prenent les decisions. No compartim les resolucions unilaterals i trobem a faltar la cogovernança en un equipament hospitalari de referència com és la Corporació Sanitària Parc Taulí i en la gestió de l’àmbit de la salut a la comarca.

Trobem a faltar que el territori pugui ser partícip de les decisions que afecten l’hospital. Ja ho vam dir quan vam perdre fa uns mesos el servei d’Oncologia pediàtrica i ho tornem a dir avui davant de diferents fets que hem viscut les darreres setmanes.

Durant aquests mesos de pandèmia, els ajuntaments hem viscut amb preocupació l’evolució de l’emergència sanitària. Una preocupació accentuada per la manca d’informació i transparència al voltant del nostre hospital i l’atenció primària. Les alcaldies hem tingut poques dades al nostre abast. Ens hem assabentat de decisions un cop preses. I hem vist com els professionals sanitaris vivien durant setmanes amb una gran tensió i amb una manca de previsió que els ha portat a exposar-se directament al virus. En molts moments, des dels ajuntaments ens hem sentit sols.

A més, aquesta setmana hem conegut la dimissió del fins ara president de la corporació, Modesto Custodio. A ell li vull agrair en nom de la comarca la feina feta, el seu saber fer, la seva predisposició, el rigor, la complicitat, la proximitat i la voluntat de treball conjunt. La seva figura ha estat un element cabdal per al bon funcionament de la institució. I a la nova presidència li desitgem sort i encerts i ens posem a la seva disposició des del govern comarcal per treballar plegats.

Val a dir, però, que aquest relleu ens ha de fer pensar. Veiem la dimissió del president com un símptoma. Hem d’analitzar els símptomes per poder tenir un diagnòstic i posar remei al que pugui estar passant en el si de la corporació. I ens sap greu que, sense desmerèixer la professionalitat de la nova presidenta, el relleu no hagi estat consensuat. Les formes també són importants.

Aquesta setmana, el Consell d’Alcaldies ha aprovat la creació del Comitè per la Sanitat del Vallès Occidental per tal de canalitzar les demandes i necessitats del sector, amb una participació activa dels ajuntaments, el Departament de Salut, els hospitals i residències de gent gran de la comarca. En aquest marc haurem de veure, també, quin ha de ser el paper de l’hospital Parc Taulí en el futur.

Des dels ajuntaments ho tenim clar. Volem recuperar el model de cogovernança, decidint conjuntament entre les administracions. Coordinant –com vam fer anys enrere amb els Consells Territorials de Salut– l’acció de la Generalitat i els ajuntaments en matèria de salut i descentralitzar així la sanitat en la presa de decisions. Des dels ens locals estem a la disposició de la Generalitat per treballar per l’ordenació i la coordinació dels recursos per garantir la millor prestació dels serveis sanitaris, els aspectes de salut pública, atenció primària, hospitalària i sociosanitària.

La Covid-19 ens ha donat moltes lliçons en molts àmbits. I la sanitat i la salut han estat el centre de la pandèmia. Hem d’estar preparats. Hem de reaccionar. Des dels ajuntaments estem disposats a fer-ho i demanem al Govern que reculli la nostra proposta per posar-nos a treballar.

Comentaris
To Top