DSCases

Tendències post-covid

El gerent d’Expofinques Exes Sabadell Centre assegura que es preveu que hi hagi un lleuger ajust dels preus en casos molt concrets, però en cap cas una caiguda generalitzada dels preus de mercat. El que sí que avança és un canvi de tendència al mercat que s’anirà implantant progressivament / CEDIDES

1. Digitalització  obligada

Apostar per la tecnologia tant sí com no. Ja no es tracta d’una opció, és pràcticament una necessitat per sobreviure. Segons l’estudi de SIRA, les empreses s’han vist forçades a implementar la digitalització dels diferents processos durant aquest període. I Marín ho corrobora: “És un estalvi de temps tant per al comprador com per al venedor”. De fet, ha estat un pas forçós: la signatura de contractes de reserva, d’arres i lloguer s’ha hagut de signar telemàticament, un pas imprescindible que ha arribat per quedar-se.

2. Passi, passi, que li ensenyaré el piset (virtualment)

La digitalització dels processos ha anat de la mà de les visites virtuals. Ara, i cada cop més, el client pot visitar un habitatge sense sortir de casa. I això multiplica exponencialment el nombre d’habitatges que visita un futur comprador. “Es poden visualitzar els habitatges a imatge real mentre que el comercial pot estar explicant al minut la visita virtual”, detalla Marín. Alhora, el client amplia el seu ventall de possibles compres: “Si es fa de forma presencial, s’opta per buscar menys pisos per una qüestió de logística”.

3. Repunt del lloguer tradicional (i no turístic)

Si bé és una tendència que s’ha donat –i es continuarà donant durant uns mesos– a les principals ciutats turístiques, a Sabadell no es veurà pràcticament aquest canvi de direcció. A causa de la caiguda de turisme que es preveu per a aquest estiu, la tendència serà el retorn al lloguer convencional, un fenomen que ja s’està veient a ciutats com Barcelona.

4. Companyies immobiliàries omnicanal

Ja no val una immobiliària a peu de carrer i prou. Cal tenir una web, un posicionament SEO potent, i molta visibilitat a xarxes socials. Malgrat que aquest procés ja és d’època pre-Covid, s’ha avançat durant el confinament. En aquesta línia, el gerent d’Expofinques Exes Sabadell Centre detalla que “canviarà el concepte d’immobiliària tradicional”. No caldran tants metres quadrats de local, la tendència és la cerca d’immoble amb una atenció al client digitalitzada i no pas física.

5. Professionals (més) formats

Si la formació constant és una condició sine qua non en qualsevol moment, ara ho és més que mai. “En un entorn canviant cal estar preparat per saber adaptar-se”, explica Josep Marín. I vet aquí la importància de la formació, encara que sigui per videoconferència.

6. Nou concepte de l’habitatge

Amb molta llum natural, amb espais exteriors o amb més metres quadrats. Segons Marín, recentment, 9 de cada 10 clients han anat a la immobiliària en cerca d’un habitatge que disposi d’espais exteriors com terrasses, jardins o bé un balcó ampli. “La demanda d’aquests pisos s’ha disparat d’una forma molt evident”, assegura. I, a falta d’aquests espais, els futurs compradors busquen habitatges amb més metres quadrats. “És una nova realitat que ha arribat per quedar-se, lligada a l’extensió del teletreball”, explica Marín.

7. Un ajust en els preus i inversors a l’aguait

Preus més ajustats sí, però en cap cas una caiguda generalitzada. Així ho defensa el gerent d’Expofinques, que descarta un enfonsament dels preus. “Hi haurà petites correccions dels preus allà on sigui necessari, però no es reviurà la caiguda de preus del 2008, amb rebaixes de fins al 60%”, prediu. Encara que, evidentment, “hi haurà gangues” i compradors a l’aguait per captar-les. El que sí que han detectat les immobiliàries és que “la decisió de compra s’allarga de tres a sis setmanes”.

Comentaris
To Top