REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Pere Urpí: “Ho fem per fidelitat, compromís nacional”

Aquest estiu la batuta cultural de la ciutat la porten els cosins Josep i Pere Urpí, propietaris d’UiU Promotors.  La situació evidentment no és fàcil i menys en un dels sectors més assenyalats com és el de la cultura. La comprensible por al coronavirus, la reducció de l’aforament o les mesures higièniques no han tirat enrere la iniciativa d’aquests promotors privats. Pere Urpí assegura: “Ho fem purament per fidelitat al país, per un compromís nacional cultural que no és pas, en absolut, mercantil. No ho fem per guanyar diners sinó perquè cal continuar”. 

Resistir

Aquest estiu UiU Promotors ha organitzat el cicle Hi som!, que tindrà una segona part per Festa Major, en els dos casos als jardins de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Al parer d’Urpí, “ara és un moment de militància, de resistència”, perquè tothom s’ha d’adaptar. El sabadellenc agraeix que els artistes també s’adaptin a la situació, per exemple, oferint dues actuacions  al mateix preu per compensar la reducció de l’aforament. Tot i que financerament sigui una situació complicada “perquè no sé si els artistes es podran seguir mantenint”. I fa extensiu l’agraïment al públic, “que té ganes de sortir i consumir-ne perquè per Internet no és el mateix”. De fet, en el seus espectacles hi ha hagut persones que s’han quedat sense entrada, en diverses ocasions, a causa de l’aforament limitat.

Així com durant el confinament la cultura ens va salvar moltes hores, ara hi torna a ser per mantenir-nos desperts. “La gent valora molt l’esforç, que haguem de programat en aquestes circumstàncies i que el control és molt estricte, el que fem és una cosa malaltissa, però és la nostra feina”, subratlla Urpí, cinquena generació d’una família sempre vinculada a la cultura i l’hostaleria.

Adaptar-se a la normativa

Una de les dificultats de la situació és adaptar-se constantment a la normativa, que a Catalunya marca el Procicat, organisme que agrupa els departaments de Salut i d’Interior. Unes directrius que al parer de Pere Urpí “són molt incertes i van emetent comunicats molt constantment”. En el seu cas, el que sí que volen subratllar és que són “molt estrictes en la traçabilitat” dels espectadors; “exageradament curosos” amb les mesures de prevenció de la malaltia.

L’àmbit normatiu és el que Urpí també creu que ha fet tirar enrere molts ajuntaments, com el de Sabadell, d’oferir una programació cultural aquest estiu. “Amb totes les precaucions, de la mateixa manera que la gent va amb metro, amb tren o amb avió, es pot fer cultura”, diu, “i si tens por de fer-ho en teatres tancats -que s’està fent- fas com el  Grec”. A Sabadell hi hauria espais, com Can Marcet, l’Estruch, el pati del Museu d’Art o a les escoles.

Tot i que en el confinament les plataformes digitals hagin permès donar sortida a la cultura, Urpí no creu que s’imposin a la presencialitat, en part perquè no tenen el mateix retorn, però és conscient que “si la Covid segueix igual amb diferents onades ens haurem d’ajudar de les noves plataformes d’streaming, pensar com distribuïm els espais, com protegim el públic, etc”.

Sobre Pere Urpí – El copropietari d’UiU Promotors és llicenciat en hostaleria, somelier i filòleg i té estudis en periodisme, geografia i història. Des de petit es considera un apassionat de la cultura, sempre com a consumidor i des de fa 11 anys, promotor.

Comentaris
To Top