Publicitat
Ciutat

Mor el sabadellenc Alfons Soler, testimoni de la ‘Lleva del Biberó’

/ Genís Ribé (Museu d'Història de Sabadell)

El sabadellenc Alfons Soler i Llongueras, combatent de la Guerra Civil a les files republicanes, va morir dimarts als 100 anys d’edat. Soler ha estat una peça clau en la reconstrucció de la memòria històrica, ja que va formar part de la Lleva del biberó. Nascut al 1920, amb només amb 18 anys, el maig de 1938, va ser cridat a files i va lluitar al front republicà durant set mesos.

Alfons Soler també va ser capturat per part de l’exèrcit franquista i internat al camp de concentració de Miranda de l’Ebro. Allà hi va estar durant tres mesos (del gener a l’abril de 1939) fins que va ser obligat a exercir el servei militar obligatori a Melilla, Ceuta i les Illes Xafarines com ha càstig per la seva lluita al bàndol republicà.

Encara es conserva la primera carta que va enviar als seus pares, ja al front. Segons publicava la mira.cat, en la primera entrevista pública de Soler, aquestes van ser les seves primeres paraules des del front:

Benvolguts pares,

Avui fa un mes just que soc fora del vostre costat i tan poc temps que fa sembla que ja sigui una eternitat. No cal que us parli de lo que m’ha passat. El cert és que no tinc res absolutament. Sabeu que estic perfectament. De moment, ens han portat a una trinxera, prou enrere de la primera línia. De moment no m’envieu res perquè també em faria nosa. Envieu-me paper, sobres i segells per escriure. Per ara, vaig rebent les vostres cartes i aquest dia en vaig rebre de Badalona. I em dieu que el Pascual, el meu cosí, estudia o estudiarà per pilot, solament li falten algunes proves. Seguiré els consells que em dona al peu de la lletra. Em recomana que sigui humà. Si fos aquí no sé com s’ho faria per a ser-ho. Que surti del montó humà i cada vegada m’hi veig més enfonsat, però no montó humà perquè ja no som persones, som peces d’una màquina grandiosa […]

Francesc Canosa, periodista i director de la Mira Magazín, va ser la primera persona en relatar públicament la història del sabadellenc. “L’història de l’Alfons és la història de tots nosaltres, una història en majúscules que molts cops es queda tancada a casa”, considera el periodista. Bé sigui per la trascendencia del seu testimoni o pels detalls desconeguts que l’Alfons va aportar, Canosa recorda la conversa amb l’Alfons pràcticament a la perfecció. “Quan li vaig preguntar si pensava que tornaria a casa la seva resposta va ser un sí implacable”, recorda el periodista. I afegeix: “I això demostra les seves ganes de viure, malgrat tot”.

Canosa recorda com l’Alfons explicava que ell i la resta de combatents de la Lleva del Biberó tenien bombes, però que no sabien com utilitzar-les. “Només aquest record ja pot donar-nos una idea de com era la guerra”, conclou.

També el Museu d’Història de Sabadell ha volgut retre-li homenatge mitjançant les xarxes socials i ha avançat que el testimoni d’Alfons Soler serà una de les peces clau en una futura exposició sobre testimonis escrits que s’han conservat de la Guerra Civil a la postguerra.

Publicitat
Comentaris
To Top