Ciutat

Trossejant l’ofici del cansalader de Cal Ventura

Tots els estris són donació de Cal Ventura / VICTÒRIA ROVIRA

Hi va haver un temps en que les cansaladeries eren una de les botigues més freqüents (i apreciades). De quan es venia pa de llardons. De quan s’elaboraven embotits a cada barri de Sabadell. I de quan croissants i ensaïmades regalimaven l’oliós gust del saïm de porc.

Però la manera de fer artesanal d’aquest ofici ha canviat molt, fins a quasi desaparèixer, des de l’aparició de les grans superfícies d’alimentació i les grans cadenes de manipulació i distribució.

I ara, els croissants són estil francès (amb mantega) i les ensaïmades són un brioix ensucrat. És una exageració, és clar, però és una mostra que el món d’ahir ja no (difícilment) no tornarà.

Ara bé, el podem contemplar. I és que el Museu d’Història de Sabadell va inaugurar ahir l’exposició temporal D’ofici, cansalader, basada en els atuells i estris de l’obrador de Cal Ventura donats per Pere Ros, últim cansalader de l’obrador i botiga del carrer del Migdia, que proveí el veïnat i altres punts de la ciutat des de 1947. Tot el material exposat va fer servei a la botiga i a l’obrador fins l’any 2017, moment en què Ros es va jubilar.

Va ser la filla de Ros qui es va arribar al Museu d’Història per oferir la donació. “Quan vam anar a veure el material, ens vam quedar gratament sorpresos”, reconeixien ahir des del Museu.

Publicitat

Entre d’altres, es mostra la caldera (que funcionava amb llenya d’alzina). Comprada a la Caldereria Castellví per Bonaventura Ros Taverner, va ser instal·lada l’any 1947 i va funcionar fins el tancament de l’obrador, l’any 2017. S’hi coïen botifarres (blanca, negra i d’ous), la catalana, els bisbes, i tota la carn que després feien servir per farcir els embotits.

La cansalada, trossejada, es tirava directament a la caldera. Amb l’escalfor, s’anava fonent el greix i es torraven els llardons. Finalment es disposaven en la premsa de llardons, per premsar-los i treure’n l’excés de greix que hi quedava.

La mostra està comissariada per Maria Marín i es podrà visitar fins al 29 de novembre. Apunten que l’exposició vol reivindicar la feina ben feta, la utilització de productes naturals i el bon servei a la clientela, en uns moments en què el tracte proper i els productes de proximitat es tornen a valorar.

Amb aquesta inauguració, la regidoria de Cultura segueix amb la reactivació de la programació dels diferents equipaments culturals.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top