Ciutat

Mor Josep Maria Benaul, director de la Fundació Bosch i Cardellach

L’historiador sabadellenc ha mort aquest dilluns a l’edat de 69 anys a causa d’una malaltia

Benaul, en una imatge d'arxiu / VICTÒRIA ROVIRA

L’historiador sabadellenc Josep Maria Benaul i Berenguer ha mort aquest dilluns a l’edat de 69 anys, víctima d’una malaltia. Des de maig del 2019 dirigia la Fundació Bosch i Cardellach i anteriorment havia dirigit l’Arxiu Històric de Sabadell del 1986 al 1991 i també es va dedicar a la docència, sent professor d’Història moderna i contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i d’Història econòmica de la Universitat de Barcelona (UB).

Fins als darrers dies va estar treballant en la biografia del pintor, historiador i editor sabadellenc Andreu Castells, de qui es considerava deixeble. El treball queda ara obert i a disposició d’altres historiadors perquè el puguin acabar, apunten fonts coneixedores. La recerca de Benaul també va anar molt lligada al passat econòmic, tèxtil i obrer de Sabadell. Sempre va estar vinculat al barri de la Creu Alta, on va néixer i residia.

El mateix Benaul havia deixat preparat un missatge de comiat, a mode d’esquela, que ha fet arribar al seu entorn acompanyat d’una imatge seva al desert d’Atacama (Xile) el 2018. El text diu el següent:

“Josep Maria Benaul i Berenguer
Sabadell, 26 de març de 1951 – 28 de setembre de 2020

S’ha tancat el cercle.
L’hauria volgut una mica més ample.
Només amb l’amor i els afectes rebuts immerescudament
de familiars i amics de l’ànima considero que he viscut.
Si la Carme va ser la teva roca, tu, Amaya, has estat el meu fonament.
A la terra, on ara vaig, no em podré endur records,
que segurament haurien esdevingut meravellosos i divertits adobs.
En canvi, qualsevol dia, portat per l’airet, algun inqualificable fragment de memòria s’aturarà
en el brot d’un ametller, en la cullera d’una tassa de cafè, damunt un llibre…
Durant un temps seré bocins de vida en boca d’altres portats atzarosament
per aquests airets coneguts. Després, prou”.

Com a mostra de condol per la defunció de l’historiador, la nota de comiat indica que se celebrarà un acte ciutadà, del qual s’informarà amb temps. La Fundació Bosch i Cardellach ha decretat dol per aquesta setmana i ha suspès les seves activitats fins divendres. L’entitat expressa, en un breu comunicat, el seu condol pel traspàs “i s’uneix al dolor de la família i amics”.

El text de comiat de Josep Maria Benaul / D.S.

Reaccions a la mort de Josep Maria Benaul, director de la Fundació Bosch i Cardellach

Comentaris
To Top