Publicitat
Ciutat

El Taulí, a la nova xarxa d’atenció pal·liativa pediàtrica integral de Catalunya

El Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

El Taulí ha estat seleccionat per ser un dels tres hospitals de referència que formen la nova xarxa d’atenció pal·liativa pediàtrica integral (XAPPI) de Catalunya que tot just ara comença a desplegar el Departament de Salut. Completen el servei el Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, a Barcelona i Esplugues de Llobregat respectivament. El desplegament del servei es farà al llarg de tres anys.

Que el Taulí formi part d’aquesta xarxa no és casualitat. La seva inclusió és una de les contrapartides del CatSalut a l’hospital sabadellenc després de treure-li l’oncologia pediàtrica, tal com explica l’expresident de la corporació sanitària en aquesta entrevista amb el D.S.

I, tanmateix, sobretot és un reconeixement al treball de l’àrea pediàtrica del Taulí, amb la Dra. Pepi Rivera i el Dr. Valentí Pineda al capdavant. En paraules de Custodio, es tracta d’un “col·lectiu brillant, dedicat i meravellós. La pediatria del Taulí és una unitat de referència perquè s’ho ha guanyat”.

La finalitat d’aquesta xarxa és establir nivells i circuits que garanteixin “accessibilitat, equitat i qualitat en la continuïtat assistencial i l’acompanyament del malalt, i la seva família, durant els diferents episodis del tractament i procés de la malaltia”, segons explica Salut en un comunicat.   Fins ara aquest servei s’oferia en diferents hospitals, però amb aquest canvi el departament crea un nou model organitzatiu integral que donarà resposta a tot Catalunya.

Amb la nova organització, el Taulí, com Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, tindran els serveis d’atenció pal·liativa pediàtrica integral (SAPPI). Col·laboraran estretament entre ells i establiran circuits i criteris homogenis de funcionament participant, a més, en projectes conjunts d’avaluació i de recerca. Aquests tres hospitals només atendran els casos de major complexitat.

Com a hospitals de referència, tindran una relació constant amb un segon nivell d’atenció, que oferiran els centres hospitalaris de proximitat territorial. Aquest segon nivell permetrà acostar l’atenció al lloc de residència del pacient i estalviar desplaçaments més llargs.

El desplegament total de la xarxa comptarà, en el tercer nivell, amb la implicació i la participació imprescindible dels professionals més propers al domicili de l’infant o adolescent: l’atenció pediàtrica de primària, els hospitals que ofereixen atenció bàsica pediàtrica i els sociosanitaris que ofereixen atenció pal·liativa.

1.535 infants i joves

A Catalunya s’estima que hi ha uns 1.535 infants i joves amb necessitats de cures pal·liatives pediàtriques. D’altra banda, d’acord amb les dades de mortalitat del país dels darrers cinc anys, hi ha una mitjana de 400 defuncions entre la població de 0 a 19 anys, de les quals un 65% aproximadament es consideren susceptibles de rebre aquestes cures.

Publicitat
Comentaris
To Top