Ciutat

Instal·len malles per atrapar la brutícia als col·lectors i evitar que desemboqui al Ripoll

/ CEDIDA

Atrapar els residus perquè no desemboquin al riu Ripoll. Amb aquesta voluntat, l’Ajuntament de Sabadell, a través de la companyia Aigües de Sabadell, ha instal·lat un sistema de sacs filtrants col·locats al sobreeixidor de la Clota a Can Puiggener per evitar que s’aboquin al riu Ripoll les tovalloletes humides i altres residus no solubles en episodis de pluja. 

Es tracta d’un sistema que ha dissenyat TecnoConverting Engineering, una empresa de Sant Fruitós de Bages, que només s’ha aplicat a Sabadell i Tarragona. Aquesta instal·lació consisteix en un sistema de xarxes que permet retenir els sòlids que surten del col·lector en episodis alts de pluja. Està fabricat amb un material plàstic en forma de tub de dos metres que permet atrapar residus sòlids però deixen passar l’aigua. L’import total de l’actuació ha estat de 32.727 euros més IVA. 

Ara per ara, es tracta d’una prova pilot a la nostra ciutat, tot i que fonts municipals avancen que els resultats estan sent “molt satisfactoris”: des de la seva instal·lació, cada malla ha atrapat més de 100 quilos de residus que s’hi han acumulat després de tres episodis de pluges, segons dades de la companyia. Així, s’està plantejant replicar el model a dos sobreeixidors del barri de Sant Oleguer. 

250.000 quilos de tovalloletes

A Sabadell arriben cada any uns 250.000 quilograms de tovalloletes humides i altres deixalles no solubles als col·lectors. Això dificultaria el procés de depuració de l’aigua abans de tornar-la al riu. La intenció és, doncs, reduir els residus sòlids que arriben a les depuradores de la ciutat i que més tard podrien acabar desembocant a la llera del riu.

A cada col·lector, aquestes malles poden arribar a contenir entre 3 i 5 tones anuals de residus. Pel que fa al manteniment, després de cada episodi de pluges, els operaris s’hi desplacen amb un camió mixt i amb una grua i substitueixen els sacs filtrants. La brossa es trasllada al contenidor de banals de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). 

Comentaris
To Top