Publicitat
Ciutat

El nou túnel ferroviari podria connectar Sabadell amb l'aeroport del Prat

/ D.S.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va autoritzar dimarts la licitació de la segona fase de les obres del nou accés ferroviari que connectarà Barcelona amb l’aeroport del Prat. Quan entri en funcionament, la infraestructura permetrà establir serveis directes entre Sabadell i les dues terminals aeroportuàries (T1 i T2) a través de la línia R4, segons el ministeri. Els usuaris de Rodalies dels municipis del Vallès Occidental per on transcorre l’R4 –com els de Maçanet (R2)– podrien aprofitar la nova infraestructura ferroviària a través d’un nou servei.

El nou traçat, de 4,5 quilòmetres, començarà a la línia Barcelona-Vilanova i arribarà fins a la Terminal 1 fent parada a la Terminal 2. Segons fonts del govern central, el temps estimat de viatge entre l’estació de Sants i la nova parada serà de 19 minuts.

Una reivindicació vallesana

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, celebra que el govern espanyol hagi licitat les obres per enllaçar la línia de tren Barcelona-Tarragona amb les terminals del Prat. “És una magnífica notícia i una fita assolida per a Sabadell i comarca”, apunta Farrés, que augura una “gran millora” per a l’economia del territori. Segons dades de l’Ajuntament de Sabadell, a la comarca del Vallès Occidental, la materialització d’aquest projecte beneficiaria un milió de persones. 

La demanda ve de lluny. Farrés, juntament amb altres alcaldes vallesans, havia demanat en nombroses ocasions en una veu comuna que la futura connexió ferroviària amb l’aeroport es fes efectiva a través d’aquesta línia. El maig del 2018, l’aleshores alcalde de Sabadell, Maties Serracant, va traslladar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la petició per connectar Sabadell i l’aeroport a través d’un servei semidirecte des de l’aeroport amb el Vallès. Era la petició principal del quadripartit en el marc del seu pla d’internacionalització. Amb la licitació que el ministeri ara anuncia, es projecten les obres de la infraestructura que faria possible la connexió. Però la gestió de la xarxa ferroviària –és a dir, els serveis que s’oferiran i les connexions– és competència de la Generalitat de Catalunya. 

Celebracions i retrets

Sensació agredolça. Els grups municipals de l’oposició veuen amb bons ulls aquesta operació, tot i que al·leguen que hi ha altres prioritats al territori. Gabriel Fernández, portaveu d’ERC, recorda que “hi ha altres dèficits” a l’R4 i proposa “incrementar freqüències” per afavorir els treballadors que es desplacen a Barcelona. Hi coincideix Lluís Perarnau, regidor de la Crida per Sabadell, que rep la licitació amb les mans obertes però retreu al govern estatal “un dèficit d’inversions” a Rodalies. Al seu torn, Adrián Hernández, de Ciutadans, dona suport al projecte però es manté a l’expectativa que la connexió es faci realitat. En canvi, la número u de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ho veu difícil: “Tant de bo fos així, però dubto que l’R4 sigui l’única línia de tot Catalunya que arribi a l’aeroport”.

Rodalies o FGC?

Encara no s’ha concretat qui gestionarà el nou servei fins a l’aeroport, una decisió que recau en la Generalitat. FGC va anunciar dimarts que ha començat els tràmits per licitar els 12 nous trens que han de fer funcionar la nova R-Aeroport, com es denominarà aquesta nova línia, a petició de la Generalitat. Renfe, però, insisteix a agafar les regnes del futur traçat. Mayte Castillo, directora de Rodalies, defensa que l’explotació de la línia de l’aeroport es faci de forma integrada en una de les línies de Rodalies com l’R4, al·legant que permetrà “optimitzar” la capacitat dels túnels.

Publicitat

Projectes pendents

Altres demandes que recull  el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) en matèria ferroviària a càrrec de l’Estat.

La nova estació de Rodalies a Can Llong, Sabadell-Oest
És una obra que ha de realitzar el Ministeri de Transports. Ha estat inclosa en diversos plans de Rodalies, però mai s’ha arribat d’executar. Fonts del Ministeri de Transports, en declaracions a aquest diari, asseguren que aquesta obra es troba en un punt d’estudi: s’està analitzant la viabilitat i funcionalitat de la infraestructura.

Els intercanviadors a la línia R8, un d’ells, a Riu-sec
Com l’anterior demanda, es troba en fase d’estudi, segons el govern estatal. L’intercanviador permetria connectar les dues línies ferroviàries, l’R4 (Manresa-Sant Vicenç de Calders) i R8 (Martorell-Granollers). Aquesta maniobra facilitaria les connexions entre el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

Construcció del túnel de Montcada i Reixac
Es tractaria de la construcció d’un túnel a la zona del Turó de Montcada, gràcies al qual els trens de la línia R4 de Rodalies de Renfe podrien escurçar el recorregut set minuts entre Sabadell i Barcelona. En el PEMV es quantifica la construcció d’aquest túnel en uns 185 milions d’euros.

Soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac
Per fer possible aquesta reivindicació històrica del municipi, falta que l’Estat doti amb una partida els Pressupostos Generals per poder adjudicar l’actuació. L’Ajuntament de Montcada reclama la partida per raons de seguretat viària.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top