Ciutat

Sabadell participa en les eleccions als Estats Units per fer fora Trump

Cinc persones nord-americanes que viuen i/o treballen a la ciutat expliquen el seu vot i donen la seva opinió sobre els comicis

Les enquestes donen la victòria a Joe Biden, però caldrà esperar a l'escrutini final /CEDIDA

Aquest dimarts dia 3 de novembre se celebren les eleccions presidencials als Estats Units d’Amèrica. Sabadell també hi participarà, ja que segons les dades més recents del padró municipal de febrer del 2020 publicades a l’Institut Nacional d’Estadística, la ciutat té 85 persones amb la nacionalitat nord-americana. No s’especifica quines d’elles tenen edat de votar, però el D.S. ha contactat amb cinc habitants que sí que podran exercir el seu dret a vot en els comicis dels Estats Units, encara que ho facin per correu. La llunyania no és un impediment per poder decidir el futur del seu país. De fet, els entrevistats tenen un objectiu comú: fer fora Donald Trump de la Casa Blanca.

Les eleccions als Estats Units tenen les seves particularitats. D’entrada, de manera oficial, els votants elegeixen els compromissaris de cada estat que al seu torn hauran d’escollir el nou president, a través del Col·legi Electoral. Tot i això, a la pràctica, els ciutadans voten per decidir entre Joe Biden– candidat demòcrata- i Donald Trump– candidat republicà-. Hi ha un mínim de tres electors per a cada estat (n’hi ha 538 al país, en total). Per exemple, estats com Alaska o Montana tenen només tres electors en el Col·legi Electoral, i en canvi, estats com Califòrnia i Nova York, n’aporten 55 i 29 electors respectivament, perquè en tenir més població, tenen també major representació a la Cambra de Representants. També, cal especificar que qui aconsegueix la majoria de vots en un estat s’emporta tots els seus representants.

En definitiva, és president qui aconsegueix la majoria al col·legi electoral, és a dir, el candidat que guanyi els estats suficients perquè els seus membres del Col·legi Electoral sumin almenys 270. Fins ara, la gran majoria d’enquestes han vaticinat una victòria de Biden, però el precedent del 2016, on Clinton guanyava a les enquestes però va perdre les eleccions, fa que no hi hagi res clar fins a l’escrutini final.

Exemplar d’una butlleta electoral/ CEDIDA

A continuació, trobem les cinc persones nord-americanes que viuen i/o treballen a Sabadell i que participaran en els comicis. Són Sean Hutchins, Erin Brunet, Chasen Cromwell, Rodney Woodward i Vito Vitino.

SEAN HUTCHINS (48 anys, Washington)

Sean Hutchins fa quinze anys que viu a Sabadell i treballa a l’acadèmia d’anglès What’s Up, encara que també fa classes particulars on-line. Ell és de la ciutat de Seattle, a l’estat de Washington, al nord-oest del país. Hutchins afirma que ha votat a Joe Biden, però que ha dubtat molt en l’elecció. “Ha sigut una decisió realment difícil. El 2016 vaig votar a Donald Trump, però he canviat el meu vot” admet. En Sean considera que cap dels dos candidats hauria de ser el president dels Estats Units, però no hi ha cap més alternativa. Així i tot, ell afirma estar d’acord en algunes idees de Trump, com ara posar fre a la immigració il·legal, però creu que la presidència “l’ha sobrepassat i l’ha deixat fora de joc”.

“Trump té raó en moltes qüestions, però he votat Biden per responsabilitat”

Hutchins pensa que Biden guanyarà les eleccions, tal com diuen les enquestes. De fet, a l’estat de Washington, on ell vota, els demòcrates guanyen àmpliament. Això sí, ell pensa que la possible manipulació de països tercers pot influir en el resultat, encara que no precisa qui en sortiria beneficiat. A més, el nord-americà creu que hi ha una radicalització de les dues bandes, tant dels demòcrates com els republicans, la qual cosa genera una polarització cada cop més gran en la societat del país, des del seu punt de vista. “Crec que ja no hi haurà classe mitjana als Estats Units” afirma en Sean, de manera contundent.

Pel que fa a la crisi del coronavirus, Hutchins excusa la gestió de Trump, ja que considera que el virus va ser creat de forma artificial per “desestabilitzar les economies d’Occident i especialment la nord-americana”. “Els Estats Units han tingut moltes morts per la Covid i la taxa d’atur ha pujat molt” opina.

Per acabar, Hutchins espera que el resultat de les eleccions, sigui quin sigui, no porti més conflictes interns en el país. Ell creu que si Trump perd, els seus “fidels seguidors” no es quedaran de braços plegats i es mobilitzaran. “Tot i això, no ens podem permetre cap guerra civil” finalitza en Sean.

Sean Hutchins/ CEDIDA

ERIN BRUNET (35 anys, Ohio)

Erin Brunet fa que cinc anys que viu a Sabadell i també treballa, com en Sean, a l’acadèmia d’anglès What’s Up. Ella prové de la ciutat de Cleveland, a l’estat d’Ohio, a l’est del país, on té bona part de la seva família. L’Erin ha votat a Joe Biden, perquè no està d’acord amb les polítiques que ha adoptat Trump durant els seus quatre anys de mandat. Tanmateix, remarca que preferia altres candidats demòcrates abans que Biden, però creu que pot aconseguir que els Estats Units “torni a ser un estat cohesionat, ja que ara està molt dividit i polaritzat”.

Brunet espera que el candidat que ha elegit surti guanyador, però admet que serà un resultat molt ajustat. “També creia que guanyaria Clinton el 2016 i al final no va guanyar. Em vaig decebre molt i, per tant, no vull dir al 100% que Trump perdrà” admet l’Erin. De fet, ella vota en un “swing state”, és a dir, en un estat on no està gens clar qui guanyarà i el vot és molt canviant a cada elecció.

“L’única manera que Trump respecti els resultats és que Biden guanyi de forma àmplia i sense discussió”

Erin Brunet té clar que si Trump perd no respectarà els resultats, a no ser que Biden guanyi de forma àmplia i folgada. En canvi, si el resultat és molt ajustat, “Trump denunciarà les eleccions al Tribunal Suprem” opina l’Erin.

Quant a la crisi del coronavirus, Brunet qualifica la gestió de l’actual govern del país d’horrible. “No ha elaborat cap guia sanitària per la població ni cap orientació de res” especifica la nord-americana. Segons l’Erin, el país ha tingut sort dels governants de cada estat: “són qui han posat les restriccions i les mesures de seguretat per aturar els contagis” afirma.

Per finalitzar, Erin Brunet creu que les eleccions dels Estats Units són importants per a la gran majoria de nacions al món. “Necessitem un líder al país que entengui que Amèrica ha de tenir acords amb altres països i no tancar-se en ella mateixa” conclou l’Erin.

Erin Brunet/ CEDIDA

CHASEN CROMWELL (30 anys, Califòrnia)

Chasen Cromwell viu a Sabadell des de fa només un mes, però havia residit a Barcelona els darrers tres anys. Treballa actualment al Gresol International American School, a la carretera Matadepera. Ell és provinent de l’estat de Califòrnia, situat al nord-oest del país i amb l’Oceà Pacífic com a frontera. Cromwell ha votat també al candidat demòcrata, Joe Biden. Això sí, confessa que els tràmits que han de fer els expatriats des de l’estranger per poder elegir representant “esgoten i són massa arcaics”. “Sembla que no vulguin que els nord-americans que estem a l’estranger votem” carrega en Chasen.

Cromwell pensa que Biden sortirà guanyador, encara que considera que és molt difícil de pronosticar. “Prefereixo no dir res i esperar a l’escrutini final. Encara diré que Biden guanya al 100% i després aniran a votar menys demòcrates” explica. Tot i això, en Chasen és “cautelarment optimista”, encara que pronostica que si Trump perd, hi haurà una reacció dels seus “devots seguidors”. “Podríem afegir-ho al foc de la deixalleria del 2020” etziba Cromwell.

“Voto perquè tota la meva família encara resideix als Estats Units. Vull que visquin millor i sense preocupacions”

Chasen Cromwell se sincera: “en realitat voto perquè tota la meva família resideix al país. Vull que visquin bé, tranquils i sense preocupacions”. Pel que fa a la crisi del coronavirus, en Chasen reflexiona que els Estats Units han gestionat la pandèmia igual que la resta de països: “de forma horrorosa”. L’única nota positiva, segons el de Califòrnia, va ser el tancament de fronteres abans de la primera onada de contagis que “va evitar més morts”.

Així mateix, Cromwell opina que l’assistència sanitària als Estats Units és “només apte pels rics” i que Trump no ha fet res per solucionar-ho. De fet, en Chasen va més enllà: “Cal que guanyi el candidat demòcrata per eliminar les enormes desigualtats que hi ha al país i per posar fi d’una vegada per totes al racisme” argumenta.

Chasen Cromwell/ CEDIDA

RODNEY WOODWARD (63 anys, Utah)

Rodney Woodward va viure tres anys a Sabadell, del 1982 al 1985. Però després d’una etapa a Alemanya, el 1993 va decidir anar al poble del costat, Castellar del Vallès, on viu ara. Ell va néixer a l’estat de Utah, situat a l’oest del país, encara que la seva joventut la va passar a Califòrnia. Woodward ha votat a Joe Biden sense pensar-s’ho. De fet, ja fa més de 30 anys que vota candidats demòcrates. Tot i això, recela de la possibilitat que els vots no arribin al Col·legi Electoral. “Espero que comptin el meu vot, ja que el sistema de correu s’ha vist compromès per la Casa Blanca” denuncia. De fet, ell pensa que Trump ha sigut “el pitjor president de la història dels Estats Units”.

“Espero que arribi el meu vot perquè la integritat del servei de correus s’ha vist compromès per la Casa Blanca”

En Rodney té clar que a Califòrnia, l’estat on ell vota, guanyarà segur Biden, però no passa el mateix a Carolina del Nord, on voten els seus fills. “He animat als meus fills a votar, ja que el resultat de l’estat on ells elegeixen el representant serà molt competit” afirma Woodward. Ell no s’esperava la derrota de Clinton fa quatre anys i espera que no es repeteixi la història un altre cop. “El sistema electoral arcaic dels Estats Units fa que per molt que Trump tingui molts menys vots, pot arribar a ser elegit president” descriu en Rodney. Això sí, en cas que el republicà acabi perdent, Woodward considera que Trump deixarà d’estar protegit per la justícia i que, per tant, “podria acabar en fallida i, fins i tot, a la presó”.

Així mateix, en Rodney pensa que la gestió del coronavirus al país ha fregat el desastre. “Els meus amics americans es preocupaven per mi per la situació a Catalunya. Jo els vaig advertir que les coses serien molt pitjor als Estats Units, tal com ha sigut finalment” explica. A més, Rodney Woodward adverteix que la mortalitat infantil al país es troba al nivell de molts països del tercer món, i això és per culpa del “fracàs del sistema sanitari”. “Abans la gent ens admirava, però per primera vegada en la història ens tenen pena” conclou en Rodney.

Rodney Woodward/ CEDIDA

VITO PITINO (39 anys, Califòrnia)

Vito Pitino fa ja catorze anys que treballa a Sabadell, a l’acadèmia d’idiomes Clarence House School of English. Ell és de l’estat de Califòrnia, igual que Cromwell. Vitino és l’únic dels cinc entrevistats que encara no ha votat, ja que, de moment, no ha aconseguit els permisos per a fer-ho. “No vaig participar en les eleccions del 2016 i vaig caure de la llista electoral. He hagut de fer moltes gestions i espero que al final pugui votar aquest any” explica. Tot i la incertesa de si finalment podrà exercir el dret a vot, en Vito no té dubtes en l’elecció del candidat: Joe Biden. Tot i així, confessa que anys enrere havia votat els republicans, però el fet que sigui Donald Trump el seu representant el tira enrere.

Pitino vaticina que guanyarà Biden, però no descarta una sorpresa d’última hora en favor de Trump. A més, ell explica que pel que sembla la participació serà rècord als Estats Units, i aquest fet, en principi, dóna avantatge a Biden. Això sí, també creu que ajudarà que es mobilitzin més republicans que mai. “Els estats frontissa, on hi ha més disputa de vots, resoldran totes les incògnites” recalca en Vito.

“La participació serà rècord i, això, en principi, dóna avantatge a Biden, però el votant republicà segur que es mobilitzarà”

Així mateix, Vito Pitino creu que en realitat Trump no vol ser president, sinó que només vol ser el focus d’atenció mediàtica. “Trump vol que tothom parli d’ell i encara que guanyi Biden, ell aconseguirà quota de pantalla” afirma el de Califòrnia. Quant a la crisi del coronavirus, Pitino retreu al president dels Estats Units que no ha seguit els protocols dels científics en cap moment. “Ell no s’ha preocupat per la vida de la gent i no ha escoltat els que en saben” considera en Vito.

A més, creu que la Covid ha incentivat encara més la polarització a la societat nord-americana i això ha fet que “els pobres siguin encara més pobres i els rics cada cop més rics”. Tanmateix, en Vito no confia que cap govern, guanyi Biden o Trump, proposi ajudes econòmiques a la població més desfavorida. “Jo crec que no hi haurà guanyadors ni perdedors a les eleccions. Tots perdran alguna cosa” conclou.

Vito Pitino/ CEDIDA

Durant la matinada del dia 4 de novembre ja es començaran a saber els resultats, encara que és possible que l’escrutini s’allargui fins al final del dia per l’augment de participació. Sabadell estarà pendent de qui guanya les eleccions presidencials: Biden o Trump. Arriba l’hora de la veritat.

Comentaris
To Top