Publicitat
Ciutat

DADES: L’economia de Sabadell fa marxa enrere amb les noves restriccions

Noves restriccions, nou trasbals econòmic. Restaurants, cafeteries i bars tancats, el comerç restringit, mobilitat i lleure limitats amb un toc de queda i un confinament municipal els caps de setmana. El preu a pagar del nou estat d’alarma ha estat alt: les empreses sabadellenques afectades per les normes Covid facturen fins a un 83% menys que fa un any. L’hostaleria ha tancat l’octubre en vermell –després de 15 dies limitada al take away–. Les restriccions han fet caure els ingressos un 27% respecte al 2019, segons les dades de l’aplicació Pulso (Banc Sabadell).

La crisi també es viu als gimnasos i altres negocis vinculats a l’esport (-19%) i sobretot en els sectors que no havien aixecat el cap a l’estiu: l’oferta d’oci i cultura factura un terç (-70%) i els hotels i les agències de viatges, una desena part (-88%). Sense bars ni terrasses, ni obres de teatre i cine, ni discoteques, l’economia sabadellenca –molt centrada en el sector serveis– s’apropa a les xifres regulars de la desescalada.

I amb el record del primer confinament, també tornen els seus hàbits i costums: a falta del menú del migdia, més compres al súper (+55%), i sense distraccions, més electrònica (+38%) i bricolatge (+37%).

COM LLEGIR ELS GRÀFICS? Es visualitza l’evolució de la facturació per sectors, a partir de les dades de Pulso (Banc Sabadell). Es pot veure el total d’ingressos a Sabadell per mesos comparat amb l’any 2019, acompanyat del règim de restriccions en cada moment.

Cafeteries

Un terç de cafès (ara per emportar)

Les cafeteries ho fan tot per emportar. Després de mesos de recuperació, facturen pràcticament un terç menys (-30%) que fa un any. La falta de taules on seure desincentiva el consum. En la mateixa línia, la factura mitjana cau a 9 euros, un 14% menys que els registres de setembre, en la nova normalitat.

Restaurants

El ‘take away’, insuficient per salvar els números

15 dies de restriccions han estat suficients per deixar la restauració amb uns ingressos similars a la desescalada. Els serveis de recollida i a domicili no han evitat una caiguda del 30% a l’octubre. Amb les restriccions, també cau l’import de la compra dels 23 als 20 euros en qüestió de dies.

Oci i cultura

Un càstig més al lleure

Sense capacitat de moure’s a la nit, l’oci i la cultura no tenen gaire marge d’actuació. La prohibició d’espectacles els darrers dies d’octubre trenca els intents del sector per recuperar-se. Els ingressos cauen a un terç, després d’un setembre en què s’havia remuntat la meitat de la facturació.

Gimnasos i esports

El telegimnàs no treu prou rendiment

Els gimnasos, els clubs esportius i resta d’entitats també s’han endut les conseqüències de les restriccions. L’exercici físic en espais tancats està ara en l’ull de mira, després de dos mesos de recuperació a bon ritme (+151% de facturació l’agost; +67%, el setembre). A l’octubre s’ha tornat a xifres vermelles.

Hotels

Sense sortida per a l’oferta hotelera

Les restriccions a la mobilitat i el teletreball han limitat els viatges de negoci. Juntament amb l’arribada de la tardor i la caiguda del turisme, deixa l’octubre amb el pitjor balanç dels darrers cinc mesos (-70% respecte al 2019). L’abaratiment del preu/nit fa caure la despesa mitjana de 134 a 89 euros en un any.

Agències de viatges

Poc es viatja des de casa

Les agències de viatges no són compatibles amb les restriccions de mobilitat. Les dades locals –que inclouen compres en línia– evidencien l’impacte econòmic de la Covid sobre el turisme. Des de maig, les compres de viatges a les agències sabadellenques han caigut entre un 81 i un 98% interanualment.

Gasolineres

El cotxe, per anar on?

Bons auguris per als ecologistes, i mals indicadors per al sector automobilístic. El consum de gasolina va lligat a la mobilitat, que s’havia recuperat en els darrers mesos de nova normalitat. Sense capacitat per desplaçar-se les nits i els caps de setmana, els cotxes només llueixen al garatge.

Bellesa

Esteticistes parats i sense opcions

Des de fa dues setmanes, les ungles, els peus, les celles... es fan des de casa. Els esteticistes i depiladors, entre altres, han aguantat el cop de l’octubre malgrat el tancament obligatori –el que indica el bon ritme d’octubre abans d’abaixar la persiana–. No s’ha donat l’opció d’atendre a domicili.

Roba

Les botigues de roba aguanten el tipus

La Rambla anava plena el dissabte. Les botigues de roba poden seguir obertes, però des del divendres tenen una limitació d’aforament del 30%. Les grans superfícies, però, han hagut de tancar. Amb només tres dies d’octubre d’afectació, tanquen el mes amb una facturació idèntica a la del 2019.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top