Diners

La cura de persones i els perfils tècnics, les ocupacions del futur

/ CEDIDA

La Covid-19 no ha paralitzat del tot el mercat laboral. Però sí que l’ha alterat: des de la implantació de formats telemàtics a la projecció de nous perfils professionals. En aquests moments, les ocupacions més demandades per les empreses es poden situar en dos grans blocs: la cura de persones –sector sanitari, d’atenció social i integració– i el sector tecnològic i digital –enginyeria, tècnics de diferents sectors i indústria 4.0–. Aquesta setmana se celebra la Fira Ocupació Sabadell, una trobada virtual entre empreses de la comarca que ofereixen llocs de treball i candidats que volen aspirar-hi. Aquesta cita ha coincidit amb la publicació de les dades de l’atur de l’octubre, que per segon mes consecutiu han caigut un 1,4%, respecte al setembre. 

“La sanitat, en totes les seves branques, ha rebut històricament molts professionals que provenen d’altres sectors. Aquesta atracció es torna a veure”, assegura Ana León, de Vima Residencial. És el cas de Jaume Roig, un candidat de 58 anys que fins ara s’ha dedicat a l’hostaleria i, després d’inscriure’s a Vapor Llonch, ha decidit formar-se com a tècnic sanitari. “La sanitat necessita professionals, i aquest canvi em fa sentir jove”, sosté.

El cas de Núria Santos és diferent. El 2019, després d’11 anys d’experiència en oficina de farmàcia, va decidir estudiar un màster en Indústria farmacèutica. El seu projecte de final de màster va coincidir amb la pandèmia i encara no ha tingut oportunitat de fer pràctiques a cap empresa. “Ara, gràcies a la fira he aconseguit dues entrevistes”, explica.

Vima Residencial busca infermers i auxiliars, perfils d’atenció directa a les persones. “Sempre costa molt trobar aquests professionals, i ara més”, diu León. L’empresa Suara Servei també aposta per perfils relacionats amb la cura de les persones: “Necessitem professionals d’atenció a persones, integradors socials, auxiliars de la llar…”, avança Clara Fuentes. Una de les seves candidates podria ser Rocío Andreu, que després de 17 anys com a administrativa va decidir estudiar Integració social: “Vull ser i sentir-me útil”, diu.

Més enllà del gruix del currículum (que també), les empreses valoren la il·lusió, la projecció i les ganes de fer dels candidats. I, per descomptat, les competències digitals. Unes condicions sine qua non que comparteixen la resta d’empreses entrevistades (Cartobol i MH Soluciones). També els candidats tenen preferències. “Si puc escollir, vull tenir feeling amb la filosofia de l’empresa”, comenta Susana Ortega.

Perfils tècnics qualificats

Cartobol i MH Soluciones necessiten tècnics qualificats. La primera ofereix un lloc de treball a muntadors de màquines i programadors. “Costa trobar operaris qualificats amb una formació concreta i a prop de casa”, sosté Lluís Ginjaume, que valora molt el domini d’idiomes. A la segona busquen tècnics de calderes i tècnics de climatització i fred industrial. Xavier Petit, d’MH Soluciones, preveu que necessitaran, en un futur no gaire llunyà, tècnics experts en renovables. “S’obren nous camins, és el futur”, avança. 

Es manté el descens de l’atur

La jornada coincideix amb la publicació de les dades de l’atur: 14.725 persones sense feina a Sabadell el mes d’octubre. Però 215 aturats menys aquest mes a la ciutat. La desocupació ha caigut un 1,4% mensual a Sabadell i trenca així amb la tendència global a Catalunya, on la taxa ha crescut 1,3 punts percentuals. A Sabadell, es continua amb la dinàmica a la baixa del setembre (-1,68%). De totes maneres, l’impacte de la Covid encara es veu en la comparativa interanual. L’octubre suma un 17,7% més de desocupats –2.219 persones més– respecte al mateix mes del 2019.

L’atur cau en 215 persones i trenca amb la dinàmica a Catalunya (1,3%)

Comentaris
To Top