Publicitat
Ciutat

FGC aspira a arribar al 100% de puntualitat el 2024 gràcies al 5G

Un tren d'FGC a La Creu Alta / ÓSCAR ESPINOSA

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) aspira a anticipar-se a qualsevol avaria abans que es produeixi. La intenció és sensoritzar les estacions i la flota de trens amb 5G per controlar-ne el manteniment i poder preveure incidències que s'hi puguin generar. Amb aquest sistema, l'empresa pública fixa el 2024 com l'any en què pretenen aconseguir una "plena excel·lència", un 100% de puntualitat.

El president de FGC, Ricard Font, a tall d'exemple, ha explicat que a través de la sensorització es podrà preveure quan podrien començar a generar problemes de funcionament les portes dels trens, "un dels elements que s'espatllen més". Recopilar dades facilitaria saber en quin moment caldria retirar el tren de circulació per anticipar-se a l'avaria i no afectar el servei. El 2023 està previst que tot el sistema de FGC operi amb 5G.

La companyia té intencions de començar a implementar, des de finals d'aquest any, la intel·ligència artificial per millorar el manteniment de les instal·lacions, la seguretat i la informació que reben els usuaris. La fita és que el 2022, a través de sensors, ja es puguin detectar aglomeracions a les andanes o informar de comportaments incívics. Per altra banda, s'implementarà un sistema de megafonia intel·ligent per millorar les condicions sonores amb què s'emeten missatges.

La conducció assistent de tots els trens, segons apunta el pla d'Estratègia Digital de Ferrocarrils, arribarà el 2024. També s'estudiarà treure les barreres d'entrada i sortida perquè, entre 2024 i 2026, les estacions comencin a funcionar amb contactless o amb un sistema de reconeixement biomètric, que podria estar garantit per càmeres de seguretat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recalcat que la intenció de generar dades per millorar l'experiència dels usuaris és "atraure persones que confiïn en el sistema de transport públic", que ha de ser "la base de la mobilitat ciutadana".

Publicitat

Una aplicació per als aparcaments a Sabadell

Una aplicació permetrà saber a l'instant si hi ha places lliures al nou aparcament de FGC a Plaça Espanya que es posarà en marxa el 21 de desembre, sumant més de 300 places per a cotxes a Sabadell. A banda de consultar el nivell d'ocupació, l'app també permetrà fer reserves.

L'aparcament està pensat per facilitar la mobilitat entre el vehicle privat i el tren. Connectarà amb la línia R4 de Rodalies i la S2 de FGC.

Es tracta d'un equipament ubicat sota l'avinguda de Josep Tarradellas, amb un aparcament que disposarà de tres plantes amb capacitat per a 351 places, 307 de les quals per a cotxes, 33 per a motos i 11 per a persones de mobilitat reduïda. L'aparcament, a més, està dotat amb carregadors per a vehicles elèctrics i un espai segur per a bicicletes. Comptarà amb càmeres de circuit intern i control d'accessos i amb un servei de vigilància i atenció.

Visita a l'aparcament soterrat d'FGC de plaça d'Espanya / VICTÒRIA ROVIRA

L'objectiu de l'aparcament és fomentar el desplaçament intermodal, és a dir, que es pugui arribar a Sabadell amb cotxe, deixar el vehicle aparcat de manera segura, i poder seguir la marxa en transport públic. Per aquest motiu, hi haurà tres modalitats de pagament, de manera que el recinte donarà servei als usuaris del transport públic que deixin allà el seu vehicle per seguir la marxa, però també esporàdic per aparcar de manera puntual i de pupil·latge per abonats.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top