Ciutat

Sabadell escenifica el seu potencial per ser Capital de la Cultura Catalana 2024

Una gala d’alçada per presentar Sabadell davant de Catalunya. Aquest dijous, la ciutat ha fet oficial la candidatura per esdevenir Capital de la Cultura Catalana 2024 amb un acte especial des del Teatre Principal. A través de la música i la dansa, l’Ajuntament ha fet una crida dirigida a les entitats culturals per sumar-se al projecte de ciutat. Sabadell competirà amb Calella (Maresme) per dedicar un any als esdeveniments vinculats a les arts, i per això es demana el suport de les entitats culturals. La campanya té dos grans objectius: rellançar la cultura de la ciutat i potenciar la marca Sabadell arreu de Catalunya.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha fet de mestra de cerimònies. L’alcaldessa ha parlat amb orgull de la ciutat, i en especial de la cultura. Ha reivindicat el talent sabadellenc. “Tenim una ciutat decisiva i de les més importants de Catalunya, tenim les ganes, la il·lusió i la necessitat.  Com voleu que no siguem la capital cultural catalana?”, ha encoratjat l’alcaldessa. “Estem a punt de fer-ho realitat”, ha anticipat.

Un dels instants de l’acte / LLUÍS FRANCO

Per aconseguir una candidatura potent, Farrés ha demanat sumar per ser referència i ressituar Sabadell en el mapa català. La crida aglutina tots els àmbits: des de la cultura popular i tradicional, el pensament i la literatura, la ciència i el coneixement, les arts escèniques, arts visuals i plàstiques, fins els museus i el patrimoni. Es compta amb dos mesos –fins el gener de 2021– per presentar una proposta formal per ser el projecte guanyador. Per a participar-hi, s’ha creat el web Sabadell 2024.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha realitzat un discurs per presentar la candidatura / CEDIDA

En el seu discurs, ha agraït el suport del ple municipal a la candidatura sabadellenca –que va votar presentar-s’hi per unanimitat– i ha fet una menció especial a la líder de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, i al seu equip, a qui ha atribuït la idea. I abans d’acabar, ha demanat que el gran esdeveniment serveixi per popularitzar la cultura dins i fora de la ciutat, amb una òptica social i feminista. “Tenim la responsabilitat d’acostar la cultura a tothom perquè la cultura i l’educació  són l’únic mitjà que tenim per combatre la desigualtat social”, ha apuntat Farrés.

El consens polític ha durat un mes

En l’acte han assistit l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. De forma telemàtica, hi han assistit personalitats de la cultura sabadellenca. També estaven convidats els portaveus dels grups de l’oposició, però només ha assistit la líder de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró. La unanimitat política, que es va demostrar en el ple de mes d’octubre, s’ha trencat: ERC, Crida i Ciutadans. El consens de tots els partits va ser necessari per passar el primer tall i aprovar la candidatura.

Segons fonts de l’oposició, la polèmica sorgeix arran d’una reunió dels grups municipals el passat dimarts. En aquell moment, els grups es van assabentar que en l’equip d’experts figurava Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell). Això es va percebre com un gest “partidista”, assenyalen les mateixes fonts.

S’ha trencat l’esperit de consens. Havia de ser una cosa de tots, de totes les entitats i de tots els grups municipals”, assegura Gabriel Fernàndez (ERC), que considera que “ningú no pot capitalitzar la candidatura” com ho fan l’alcaldessa Farrés i Ciuró. I sobre la darrera, assegura: “Estem cansats de la seva enganyifa. Ciuró està al Govern municipal i diu que és oposició”. Els republicans esperen una “rectificació immediata”. “Ens han exclòs del procés de definició. Costa creure que pugui ser realment de ciutat i sumar totes entitats”, s’afegeix Nani Valero (Crida).

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Adrián Hernández, ha assegurat que ja va traslladar al Govern municipal els seus motius per no assistir a l’acte. Fonts de Podem –dins del Govern i que no ha assistit a l’acte– asseguren que la regidora Marta Morell no hi ha assistit per incompatibilitats d’agenda.

Sabadell, capital cultural?

Comentaris
To Top