Diners

“Les administracions han de creure en la indústria”

German Palacín i Francesc Figueras, davant la nova seu al carrer de la Indústria / VICTÒRIA ROVIRA

Estrenen una flamant seu dilluns al carrer de la Indústria. La delegació del Vallès dels Enginyers Industrials de Catalunya ha apostat per quedar-se a Sabadell amb l’objectiu d’impulsar-se com a lobby per potenciar el sector industrial. El president del Col·legi, German Palacín, i el de l’Associació, Francesc Figueras, raonen aquest canvi de seu.

Què suposa el trasllat per a les dues entitats?

G. P.: És una aposta claríssima pel territori, pel sector industrial i dels enginyers i de les institucions i la societat del Vallès i de Sabadell.

F. F.: És un canvi substancial. Aquí hi som des dels anys cinquanta. D’una oficina d’avisats, vam anar a una altra oficina al carrer de l’Advocat Cirera, on teníem uns despatxos petits. Per tant, és un canvi bestial.

La nova seu integrarà Col·legi, Associació, Mútua i Caixa. Un autèntic punt de referència dels enginyers?

G. P.: Vam pensar en una seu que agrupés tot el col·lectiu per poder aprofitar sinergies i per aprofitar aquesta marca en tota la seva extensió.

F. F.: Aquesta és una obsessió meva des de fa temps. La nostra intenció és donar serveis no solament des de la institució Enginyers, sinó també de les filles: la Mútua i la Caixa. Hi ha la voluntat de fer més palesa la nostra presència en el territori, facilitar trobades i activitats de la indústria amb el món universitari. S’obre un ventall de possibilitats bastant interessant.

Quina és la situació del sector en plena pandèmia?

G. P.: En aquesta pandèmia ens hem adonat de la importància del sector industrial. Durant anys ha anat perdent pes a favor d’altres sectors, turisme i construcció, entre altres. En aquesta pandèmia s’està veient que els països que millor se n’estan sortint són aquells que tenien un teixit industrial potent i que seran els primers que sortiran de la crisi econòmica. Hem de reindustrialitzar i hem de tornar a creure en el sector industrial i a créixer com a zona potència industrial com ja havíem estat. Ara toca apostar un altre cop per la indústria, que ens donarà un valor afegit.

F. F.: És evident que la Covid-19 és una lesió important en l’univers industrial perquè tot es paralitza.

Quin pes té ara a l’economia sabadellenca?

G. P.: Ara no té el pes que ens mereixem. És un sector posat al dia i sostenible. Oblidem-nos d’aquelles empreses contaminants. Això ha passat a la història, està compromès amb el medi ambient i amb la societat. És una indústria moderna.

F. F.: La digitalització de la indústria i el respecte pel medi ambient són ingredients que fan que la nova indústria que estem proposant creï riquesa a partir de les reconsideracions de maneres de fer que avui no toquen. La indústria no només ha de ser verda, sinó que s’ha d’acabar generant una nova manera de fer el treball sobre la lògica de la redistribució de la riquesa.

Compten amb el suport de les administracions?

G. P.: Amb aquesta aposta volem pressionar les administracions perquè creguin en el sector industrial i tornin a invertir-hi. No és una prioritat per a les administracions. La prova és que tenim polígons sense bones connexions de fibra, bons transports, cal bona relació amb el talent universitari. Tenim una oportunitat amb els fons FEDER de la Unió Europea per rellançar l’economia. Estem proposant perquè s’inverteixi una part a potenciar aquest sector industrial.

F. F.: Aquests fons seran importants si som capaços de proposar projectes que estan a les coordenades que Europa planteja.

Quin és el repte, doncs?

G. P.: El repte és pressionar, fer de lobby en sentit positiu davant de les administracions, perquè no se n’oblidin i perquè una part de les inversions s’han de destinar al sector industrial. Al mateix temps, acompanyar-lo i ajudar-lo a tirar endavant les seves iniciatives.

F. F.: No ens podem permetre el luxe de perdre les oportunitats que tenim al davant en aquests moments. I per això hem d’aglutinar esforços.

Comentaris
To Top