LOURDES CIURÓ

Sabadell Capital de la Cultura Catalana

[Per Lourdes Ciuró i Buldó, portaveu del Grup Municipal Junts per Sabadell]

No sé vosaltres, però jo recordo perfectament on era el dia que la ciutat de Barcelona va ser designada com a Seu Olímpica per a l’any 92, concretament quan Joan Antoni Samaranch, president del COI, va llegir allò de “… a la ville du… Barcelona”. Una Barcelona expressada en català, que va ressonar per les televisions d’arreu del món i a nosaltres ens omplia d’orgull. Encara recordo el bot que vaig fer del sofà en sentir que havíem guanyat la nominació! Després van resultar els que van ser anomenats els millors Jocs Olímpics de la història fins al moment. El secret? Doncs primer, les ganes de tothom perquè Barcelona fos ciutat escollida, i després, un cop guanyada la nominació de ciutat olímpica, la implicació de la ciutadania, entitats i institucions que van bategar perquè els jocs olímpics fossin aquell revulsiu que li calia a la capital del país, per optimitzar tots els seus actius, i per transformar-se i obrir-se al món esdevenint una bella i moderna ciutat cosmopolita del sud d’Europa.

I no només hi ha olimpíades. Són molts els esdeveniments que poden ajudar les ciutats a projectar-se i que serveixen de palanca de transformació per obrir-se portes enfora, però molt sovint, també portes endins, per la mateixa ciutadania. Ja que molts cops ens passa que els de casa som els més crítics i exigents amb nosaltres mateixos, i els que menys reivindiquem els nostres propis actius de ciutat.

Tot això que explico ve a tomb perquè a la nostra ciutat li pot estar a punt de passar quelcom similar, adaptat a la nostra dimensió. Sabadell està a punt de poder tenir aquest revulsiu, aquesta palanca de rellançament, d’obertura i de reconeixement per part de la mateixa ciutadania i de la resta del país amb la proclamació de la Capital de la Cultura Catalana per a tot l’any 2024.

De moment, ja hem donat les primeres passes quan el passat ple del mes d’octubre, totes les forces polítiques van donar el seu , per tant el seu vot per unanimitat, perquè la ciutat de Sabadell presenti candidatura per ser nomenada Capital de la Cultura Catalana.

És sens dubte una bona iniciativa política que es pot transformar en una bona oportunitat per a la ciutat i sobretot per al món cultural sabadellenc. Una oportunitat per fer valdre portes endins, però sobretot portes enfora, tant el nostre teixit cultural, els nostres artistes, la nostra creativitat, la nostra riquesa patrimonial, dinamitzant totes i cadascuna dels centenars d’entitats que es desviuen per fer cultura a la nostra ciutat. Artistes, entitats de cultura popular, escoles de tota mena de disciplines artístiques, circuit de teatres, xarxa de museus, sales d’exposicions, sales de música, circ… i moltes altres, han de ser i seran les protagonistes i no només l’any 24, sinó durant aquests anys que ens vindran de preparació, si aconseguim la nominació de Sabadell Capital de la Cultura Catalana la propera primavera.

Guanyar aquesta distinció seria un reconeixement a tot l’enorme sector cultural sabadellenc, un regal per a la ciutadania i sobretot un revulsiu cultural, però també social i econòmic. En definitiva, la capitalitat servirà per incrementar l’activitat, la creativitat del sector cultural de Sabadell, que ens permetrà fixar unes noves dinàmiques de projecció de la ciutat, fent-la referent en cultura però també en comerç, restauració, oci de qualitat…

La implicació de la societat civil, el govern local, els grups municipals i tots aquells que vulguin ajudar serà importantíssima per tenir un projecte compartit que faci treballar tothom en la mateixa direcció. Tenim l’oportunitat de deixar enrere allò de “a Sabadell cadascú va per ell”, i amb generositat i alçada de mires, fer que la ciutat avanci amb un projecte comú i il·lusionador que tenim a tocar.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top