Oci i cultura

La pedrera culinària de Sabadell ja està al forn

Un taller a l’Escola de Cuina Romaní / O. ESPINOSA

Un salt qualitatiu. L’Escola d’Hostaleria de Sabadell, fins ara situada a les instal·lacions del Vapor Llonch i amb perfil mediàtic baix, es traslladarà a la fàbrica Sallarès Deu i ampliarà i diversificarà la seva formació culinària. A més, esdevindrà en un dels equipaments per a formació gastronòmica més gran de Catalunya. 

Ara bé, el full de ruta implica fins a dos anys de treballs. L’Ajuntament ha anunciat recentment que destinarà un milió d’euros dels pressupostos municipals del 2021 a l’adequació de la fàbrica Sallarès Deu (al barri de Gràcia). Les obres per posar a punt l’estructura d’aquest edifici emblemàtic –que recorda el passat industrial de Sabadell– s’efectuaran al llarg de l’any vinent. No es preveu que s’hi instal·li fins ja entrat l’any 2022.

L’Escola d’Hostaleria 2.0 ocuparà només una de les naus de la fàbrica Sallarès Deu. I és que el recinte és prou gran per allotjar altres serveis municipals, que encara estan en estudi. 

Segons la tinenta d’alcaldessa Montse González, l’impuls a l’Escola d’Hostaleria “farà que esdevingui hub de recursos per al sector, formació, recerca d’informació, sinergies entre iguals, espai demostratiu…”. 

Façana de la Sallarès Deu / LL. FRANCO

També té per objectiu convertir-se en un “centre de reciclatge dels professionals del sector, així com de reclutament de personal”, afegeix González. 

Restaurant tancat

L’Escola d’Hostaleria al Vapor Llonch té actualment un perfil públic baix. En part es deu al tancament, l’any 2018, del restaurant associat en el qual l’alumnat practicava.  

El restaurant es finançava amb l’import de les vendes al públic, sostenen des de l’Ajuntament, i va ser decisió de l’anterior equip de Govern procedir al tancament de l’establiment. Les cuines i estris professionals d’aquell restaurant continuen en funcionament, tot i que ara amb un ús exclusivament formatiu.

A més, tampoc s’ha reeditat el programa Sabadell Talent per al curs 2020-2021, ja que no s’ha obtingut la subvenció corresponent. “Però farem més èmfasi en projectes de formació ocupacional”, sosté la regidora González. 

Quasi 700 alumnes en dos anys

Entre els anys 2018 i 2020 s’han ofert accions formatives a 676 participants, fet que suposa haver impartit unes 5.600 hores de formació.  

Actualment, l’Escola d’Hostaleria té en marxa el Programa de Formació i Inserció (PFI) de l’especialitat d’Auxiliar d’Hoteleria i Serveis de Restauració adreçat a joves.

L’Ajuntament s’afegeix així als municipis que impulsen el món culinari (atès l’interès creixent que suscita en la societat). 

Cap a quin model caminarà? “Tenim diversos referents a Catalunya, estem agafant idees de tots, però l’Escola de Restauració serà un projecte singular per a Sabadell”.

Comentaris
To Top