Ciutat

Reunions de 10 persones i allargament del toc de queda els dies de Nadal

El Pla de Nadal fixa en 10 el màxim de persones a les reunions

El Govern de la Generalitat ha preparat un pla específic per a les festes de Nadal que implica canvis en les normes i restriccions per la pandèmia de la covid-19. Principalment, es relaxarà el toc de queda en els dies més assenyalats: la nit de Nadal -24 de desembre- i la nit de Cap d’Any -31 de desembre- el confinament nocturn començarà a la 1.30 h de la matinada. De la mateixa manera, la nit de Reis -5 de gener- l’inici del toc de queda es retardarà fins a les 23 h de la nit. La resta de dies es mantindrà a les 22 hores.

El pla de Nadal fixa les reunions en 10 persones i no deixa els nens fora d’aquesta suma. S’aconsella que es reuneixen com a màxim dues bombolles diferents en una trobada. Cada bombolla s’haurà de relacionar com a molt, segons el Procicat, amb dues altres, però sempre en trobades diferents, i sempre les mateixes. És el que es denomina ‘bombolla de Nadal’, que haurà d’estar formada per persones que ja tenen un contacte proper habitual i que viuen a prop, en cap cas amb persones que fa mesos que no es veu.

També es recomana que les reunions es facin a l’aire lliure sempre que sigui possible, tot i que està prohibit el consum d’aliments a l’espai públic. En espais tancats, cal ventilar durant la trobada, abans i després, i utilitzar la mascareta sempre que no s’estigui consumint res. El Procicat també demana limitar la durada de les reunions.

Pel que fa a les trobades amb persones que viuen en residències, podran sortir els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com, l’1, el 5 i el 6 de gener. Es facilitaran les visites sempre que la situació epidemiològica ho permeti. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d’un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes (actualment previstes al protocol sectorial).

Les persones que realitzin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis hauran de tenir una especial cura en el període de 7 dies anterior a la trobada, evitant qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

Els perímetres dependran del tram d’obertura

Pel que fa a la mobilitat territorial i el retorn a domicili, els perímetres s’ajustaran en funció del tram d’obertura progressiva, però en tot cas es recomana que la mobilitat es minimitzi i es mantingui en l’entorn proper. També es permetrà el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis. Tot plegat, però, complint les mesures establertes pel govern espanyol, és a dir, amb una prova negativa si s’arriba des de fora de l’Estat.

Pel que fa a la restauració, els dies 24, 25 i 26 de desembre i els dies 31 i 1 de gener podran obrir per a grups de 6 persones per taula o grups de taula. Per a la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any es permetrà l’obertura al públic fins a la 1. Es recomana fer ús de les terrasses i els espais a l’aire lliure preferentment, i reforçar la ventilació dels establiments. L’ocupació de la restauració s’ajustarà a la limitació de percentatge vigent per cada tram.

Per últim, tota activitat de cultura popular s’haurà de realitzar de forma adaptada: només en espais perimetrats amb control d’accessos per evitar les aglomeracions i registre previ. Es recomana que les activitats es desenvolupin preferentment a l’aire lliure i, en el cas d’activitats amb mobilitat o d’activitats en espais tancats, caldrà la preassignació de seients. No estaran permesos els parcs de Nadal o similars.

Pel que fa a l’organització i desenvolupament de proves esportives que no siguin competicions oficials, queda condicionada a garantir tres aspectes: que el número màxim de participants que es poden trobar alhora sigui el mateix que correspon al nombre de persones per a reunions -és a dir, 10 persones en el cas d’assolir el tram 3 del pla de obertura progressiva-, que s’eviti el contacte entre aquests grups i que assisteixi públic.

Comentaris
To Top