Ciutat

Any 2020: sense celebrar bodes

Els casaments disminueixen un 60% a la ciutat respecte a l’any passat. El sector, en crisi per la pandèmia

Casament Marta i Ricard/ CEDIDA

El 2019 es van celebrar 25.895 casaments a Catalunya, segons l’Idescat. Aquest any, malgrat que estaven previstos 28.102 casaments, només se n’han celebrat 5.058 i la resta han estat ajornats, en la seva majoria, o bé cancel·lats, segons l’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments (AEGECat). El percentatge de casaments respecte a l’any passat, tot i que encara falta un mes per acabar l’any, és d’un 80% menys. Sabadell tampoc ha estat una excepció, i la disminució de la nupcialitat a la ciutat ha estat del 60%. El 2019 es van organitzar 111 casaments a la ciutat, i el 2020 el sector preveia una xifra lleugerament superior, que finalment no ha pogut ser. Segons dades de l’Ajuntament, hi ha hagut, fins al moment, 37 bodes a la ciutat, encara que en falten quatre per celebrar-se durant el mes de desembre. En total, 41 cerimònies.

Des del març, quan es va declarar l’estat d’alarma, es van cancel·lar o ajornar els esdeveniments. I no va ser fins ben entrat el mes de juliol que es van poder començar a celebrar casaments. “Els pocs que es van celebrar ho van fer amb la meitat d’assistents dels que d’inici estaven previstos”, explica Pep Minguell, director de l’AEGECat. A partir de finals d’agost, amb les noves restriccions que es van emprendre per part del Procicat i el Departament de Salut de la Generalitat, es va generar una segona onada de cancel·lacions i ajornaments que s’ha allargat fins a mitjans de novembre.

Ara tampoc sembla que la situació millori. Amb les noves mesures de la desescalada, el sector se sent exclòs. “Les empreses d’esdeveniments necessitem tenir temps per adaptar-nos a la situació, just el que no tenim. Hem de preparar taules de quatre persones que siguin del mateix nucli bombolla, mantenir-les a una distància mínima de dos metres i reduir l’aforament al 30%. Si a això li sumem que l’horari de tancament ha de ser a les 18.30 h, no podem treballar”, afirma Minguell. Es tem que moltes empreses es vegin obligades a tancar.

L’AEGECat estima una pèrdua de la facturació del sector a Catalunya al voltant dels 450 milions d’euros des del març i fins a la data actual. A més, la previsió fa preveure que l’any es tancarà amb pèrdues molt més grans. Davant això, els principals actors del sector dels esdeveniments nupcials de la ciutat estan molt preocupats, tot i que tots ells tenen l’esperança d’una millora de cara a l’any 2021.

“Estem estirant els nostres estalvis”

Pel que fa a les masies d’esdeveniments de la ciutat, la Masia Mas Ventós –situada entre la carretera C-1413 de Sabadell a Sentmenat– es troba en una situació econòmica crítica, admet Montse Caralt, la gerent de l’empresa. Tot i així, ella creu que encara que aquestes ajudes per part de les administracions públiques arribin, són insuficients: “Tenim aparaulats 1.500 euros, però és una quantitat irrisòria, si tenim en compte tots els mesos que hem estat sense facturar. Sort que tenim la família, que arribat el moment ens faria costat”, sosté Caralt. Des del març, a Mas Ventós només s’han celebrat quatre casaments, dels més de cinquanta que es tenien previstos.

La Montse considera que s’han vist “perjudicats” per ser inclosos en el mateix sector que bars i restaurants. ”Com que fem esdeveniments, tenim tota la informació dels assistents i tenim una traçabilitat en cas de contagi del 100%. Les masies que organitzen bodes haurien de ser considerades com un subsector”, opina la gerent. Això sí, la masia mira el futur amb esperança, ja que té programats molts casaments a partir de la primavera del 2021, i, fins i tot, també l’any 2022. “Som persones treballadores i ens mereixem tornar a ser feliços”, resumeix.

Masia Mas Ventós/ CEDIDA

Així mateix, en la mateixa línia, El CIM Esdeveniments també està patint. La codirectora, Marta Guillem, exposa que l’empresa manté el “degoteig de despeses fixes”, tot i no poder facturar. Com el Mas Ventós, esperen l’ajuda dels 1.500 euros, però també la consideren escassa. “Ens hem vist totalment desemparats i sols”, denuncia Guillem. El percentatge de casaments ajornats també és altíssim: prop d’un 80%. De fet, de les vint bodes programades entre setembre i octubre només n’han fet tres. Amb això, l’empresa s’ha vist obligada a fer un ERTO a part dels seus treballadors des de març, que s’allargarà almenys fins a finals d’any.

Així i tot, aquelles parelles que sí que s’han casat, han acabat “molt satisfetes”, segons l’empresa. “Des del CIM hem fet mans i mànigues i hem complert amb totes les restriccions. Tots els assistents han acabat molt contents i s’han sentit segurs en tot moment. Hem sabut mantenir la il·lusió d’un dia especial”, expressa la propietària. L’empresa també té programats casaments de cara a l’any següent, tot i que la seva celebració dependrà de com evoluciona el virus. “Tenim esperança que els casaments revifaran i podrem sobreviure”, finalitza. 

Masia El Cim/ CEDIDA

‘Sí, vull’: casats durant la Covid-19

Marta Díaz i Ricard Baltà han estat dels pocs sabadellencs que s’han casat en època de Covid-19. Van celebrar la seva boda el dia 8 d’agost a l’església de Sant Fèlix i després van fer el convit al Cim.

Els dos fan una bona valoració de la boda i creuen que va ser un dia molt especial, tot i les restriccions. “Dins de la situació, estem molt satisfets de com va anar el casament i els convidats també. Tothom era molt conscient que s’havien de respectar les mesures, però va ser un dia de molta alegria”, considera la Marta. Això sí, el Ricard admet que van tenir algun pensament d’ajornar la celebració, però finalment van decidir no fer-ho. De fet, tant ell com ella recomanen casar-se a aquelles parelles que estan indecises, perquè “el virus seguirà molt temps entre nosaltres”.

La Marta i el Ricard, el dia del seu casament/ CEDIDA

‘Sí, però encara no’: prefereixen esperar

Mireia Rossinyol i Llorenç Ventura, veïns de Sabadell, van decidir ajornar el seu casament, que estava previst per al dia 18 de setembre. La parella explica que no volien obligar cap convidat a anar al casament, ja que molts d’ells tenien por i és per això que van prendre la decisió de fer la boda més endavant. “No volíem que el dia més feliç per a nosaltres comportés incomoditat per als altres”, defineix la Mireia. Així mateix, el Llorenç argumenta que els convidats han entès els motius de l’ajornament i que molts d’ells, fins i tot, ho han agraït.

Dit això, la parella ja té nova data per al casament, que serà el 17 de setembre de l’any 2021. “Esperem que hi hagi menys restriccions i que puguem gaudir d’un dia molt especial per a nosaltres”, afirma la Mireia.

La Mireia i el Llorenç/ CEDIDA

‘Wedding planner’, un ofici en risc

D’altra banda, els wedding planners també han vist afectada la seva feina. Anna Winward fa tres anys que va crear la seva empresa, Just Married Barcelona, i bona part dels seus casaments els organitza a Sabadell, tot i que té un 50% dels clients a l’estranger. Tanmateix, el coronavirus ha paralitzat la seva activitat i ara només programa casaments per a l’any que ve, ja que des del març no ha organitzat cap boda.

Fins i tot, alguns nuvis han arribat a plantejar a Winward l’opció de l’elopment, que es tracta d’un casament íntim, típic de l’estranger, per evitar grans aglomeracions. Tot i això, encara no n’ha celebrat cap d’aquesta tipologia. L’organitzadora de casaments creu que és molt difícil organitzar un esdeveniment quan les restriccions canvien “tan sovint”. “Els casaments es planifiquen a un any vista i és molt difícil encertar quines mesures s’hauran de prendre”, remarca Winward. Ella va rebre una ajuda econòmica: el 70% del salari mínim interprofessional, durant el segon trimestre d’aquest any. També li han perdonat la quota d’autònom del mes d’octubre. Tot i això, l’Anna reivindica que les wedding planners no estan definides per cap gremi, més enllà de l’AEGECat.

Comentaris
To Top