Publicitat
Ciutat

Un braç d’imitació per evitar errors dels estudiants

El projecte Anais Medical, nascut al Taulí, crea models de simulació per reduir al mínim l’entrenament dels futurs metges amb pacients reals

El Dr. José Ibeas, impulsor del projecte, amb el braç de simulació al Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

Tradicionalment, com en tots els oficis, un estudiant de medicina aprèn de qui més en sap del seu ram, d’un metge en aquest cas, tant en la universitat com quan fa el MIR. Però la poca experiència és un factor que pot jugar una mala passada –no l’únic i no només en estudiants–, i una iniciativa creada al Taulí busca solucionar-ho.

El Dr. José Ibeas, nefròleg, impulsa Anais Medical, marca que ja ha desenvolupat tres models de simulació “perquè l’entrenament sigui el menys possible amb la pràctica del pacient”. El projecte té dos objectius: desenvolupar una formació més eficaç i “que el pacient no pateixi el metge-aprenent”, apunta Ibeas.

Les operacions que es poden simular així són les considerades invasives, “quan cal obrir la pell en processos que poden generar problemes, com puncions”, tal com descriu l’impulsor del projecte.

Actualment, Anais Medical ja està validat clínicament, es podria començar a implementar, i es troba en fase de transferència al mercat. En aquest procés es definirà la forma legal del projecte perquè pugui començar a arribar als estudiants o directament als hospitals.

La simulació, el futur

Per José Ibeas “la simulació és el futur immediat de la formació mèdica”, perquè creu que l’aprenentatge és molt més ràpid d’aquesta manera, com ja es fa en l’aviació o la policia. Alhora és més ràpid, eficaç i segur tant per al professional com per al pacient.

Un dels åpunts més forts que destaca d’Anais Medical és el realisme dels seus productes, remarcable perquè segons el doctor és “molt difícil” imitar el cos humà. I Ibeas afegeix que han aconseguit desenvolupar uns productes molt realistes gràcies a un material sintètic que reprodueix aspectes com el gruix i la densitat de la pell, els teixits de l’organisme i la mateixa sang.

En la primera etapa de desplegament del projecte, l’equip de desenvolupament ja ha creat tres productes. El braç que apareix a la imatge, una caixa que permet reproduir intervencions cardiovasculars que es fan a través de l’interior dels vasos sanguinis del pacient i el mateix braç amb altres venes.

Projecte guardonat

Anais Medical (Anatomichal Intensive Medical) va guanyar el guardó a Millor Projecte Empresarial de l’edició d’enguany del Cafè Aventura, la vuitena. El premi consistia en 2.000 euros, un espai de treball durant sis mesos a la incubadora Nodus Barberà i 10 hores d’assessorament individual.

Publicitat
Comentaris
To Top