Publicitat
Ciutat

Busquen restes de fins a 700 anys d’antiguitat al Centre

El solar on des de fa diverses setmanes s’estan duent a terme excavacions arqueològiques / v. rovira

Molt abans de la industrialització tèxtil de Sabadell, la ciutat va ser un centre de producció de ceràmica i terrissa, durant els segles XVIII-XIX, on, entre altres artesans, Josep Escayola va ser un dels terrissers del Raval de Dins.

Des del passat 23 de novembre, l’arquitecte Jordi Roig, d’Arrago SL, és l’encarregat de dirigir les excavacions arqueològiques al solar de la Via de Massagué (10-14) i del Raval de Dins (15-17-19). “Tot just estem en la fase incipient, però existeix una expectativa molt alta”, explica Roig.

En el solar del costat –on ja s’està edificant una nova promoció d’habitatges– l’any 2011 Roig va fer-hi unes excavacions arqueològiques de gran resultat. Estructures d’un assentament medieval, principalment sitges, forns de terrissa i vidre dels obradors artesans del Raval, i diversos trams del sistema defensiu (muralla i fossat) de la vila de Sabadell del segle XIV van ser algunes de les troballes, que ara, d’aquí al febrer, espera ratificar-ho en aquest solar. “El que va sortir aleshores ens dona la pauta del que trobarem en aquest. Són simètrics. Això denota que hi ha activitat humana des del segle XII-XIII”, detalla.

Amb el pas dels anys, però, aquesta vida ha anat mutant. Des del XII fins al XIV–època medieval–, el Raval era habitat per pagesos, amb sitges, pous i elements vinculats a la pagesia.

Aleshores, el Raval experimenta una transformació que el converteix en un barri artesà, tal com explica Roig: “Des del segle XVII fins al XIX, s’hi van instal·lar els terrissers artesans. Eren activitats molestes, perilloses, pel tema de combustions i petits incendis… És per això que estaven ubicades en zones apartades del centre. Una aportació singular de l’arqueologia urbana és l’existència d’aquest barri de fa tres-cents anys especialitzat de terrissers”, celebra.

Amb aquesta excavació, que s’espera treure’n resultats fefaents a partir del pròxim mes de gener, i on ja es poden intuir dos forns que correspondrien a la família Escayola –els més antics–, servirà per tenir una àmplia informació d’aquesta zona de la ciutat: “És rellevant poder conèixer amb molta profunditat l’activitat al llarg d’aquests segles. Si sumem les altres intervencions a cases del Raval, ens dona un coneixement de la història molt precís, des dels seus orígens, època medieval, fins avui dia”.

Ara quedaria per conèixer a fons el costat est–el Raval de Fora i el carrer del Convent–. “No coneixem amb precisió per on aniria la muralla i per on s’estendrien les sitges i els tallers de terrissers. Ens faltaria informació”, detalla.

Publicitat
Comentaris
To Top