Ciutat

Sabadell recicla només 4 de cada 10 residus per ciutadà

L’assignatura pendent és el reciclatge de la matèria orgànica / LLUÍS FRANCO

Quan falten escasses setmanes per acomiadar el 2020, amb les darreres dades oficials en matèria de recollida selectiva, de l’any 2019, la ciutat de Sabadell recicla només quatre de deu residus que genera un ciutadà, un 35,07%, segons dades de l’observatori de residus del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Lluny, encara, dels estàndards de la Unió Europa, fixats en un 60%, i on països com Suècia, Holanda o Suïssa, entre altres, ja han assolit el percentatge idoni: “Estem per sota de l’objectiu. Entre totes les fraccions estem al 40%. Ens falten 20 punts”, detalla la directora.

La ciutat és la darrera del Vallès Occidental, i s’obtenen valors menors que a Terrassa; si el 2010 els terrassencs (33,50%) estaven gairebé dos punts per sota dels sabadellencs (35,35%), l’any passat van arribar a fregar el 40% (39,73%).

Augment de residus

Un any atípic en tots els sentits. I també en els residus. Enguany, a la comarca del Vallès Occidental, hi ha l’expectativa d’un lleuger augment en el percentatge de residus. El motiu principal que pot explicar aquest creixement de deixalles han estat els diversos mesos en què hem hagut de conviure sota unes estrictes mesures per fer front a la pandèmia de la Covid-19. La impossibilitat de sortir de casa per anar a un restaurant o a treballar a altres comarques durant diversos mesos explicaria aquest escenari: “El confinament ha fet augmentar la producció, encara que estimem un lleuger repunt”, explica Concha Zorrilla, directora tècnica del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Una situació que contrastaria amb les poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on l’absència de turisme, principalment a la ciutat de Barcelona, amb el tancament de desenes d’hotels, ha tingut un efecte a la inversa. Més enllà d’aquest fet anecdòtic, una de les assignatures pendents, en la qual la capital vallesana també cueja comparat amb els seus veïns de la resta de la comarca, és la matèria orgànica: “Estem lluny dels objectius. És on hem de posar l’accent”, exposa Zorrilla.

I més en aquestes èpoques de dates nadalenques, en les quals  –encara que les reunions familiars avui pengin d’un fil– els àpats estan a l’ordre del dia. És per això que agafa més importància que mai evitar el malbaratament d’aliments: “Hem fet diverses campanyes distribuint cubells per a la recollida d’orgànica, però ens falta més sensibilització, que la gent comprengui la necessitat”, afegeix.

Reciclant bé, s’arriba a aconseguir un fertilitzant que torna a terra obtenint un compost natural amb prou nutrients com un fertilitzant de primer nivell.

Comentaris
To Top