Ciutat

Salut invertirà 40 milions d’euros per ampliar i modernitzar el Taulí

Es construirà un nou edifici polivalent i s’ampliarà el de la Gran Via

Professionals del Taulí, atenent un pacient ingressat a l’UCI per coronavirus / VICTÒRIA ROVIRA

El Departament de Salut invertirà 40 milions d’euros al Taulí per modernitzar-lo i ampliar-lo en els propers quatre anys. Així ho han anunciat el vicepresident del Govern en funcions de president i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa telemàtica després de visitar el centre sanitari aquest matí.

Aragonès ha explicat que amb el projecte “transformem el centre per donar-li un salt qualitatiu, a través de la innovació tecnològica i reforçant tota la seva capacitat d’atenció, especialment en l’àmbit quirúrgic i d’urgències”, i ha reconegut que “fa temps” que el Taulí necessita una modernització. Per la seva part, la consellera Vergés ha destacat que amb aquestes novetats, “el 95% de tots els problemes de Salut ja es podran resoldre des d’aquestes instal·lacions”.

La presentació del projecte també ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que ha explicat que l’anunci és una millora de l’acord del govern anterior en què el consistori va cedir 4 milions d’euros al govern català per ampliar les Urgències amb el Frontal Gran Via. Aleshores, es projectaven 72 nous llits, mentre que ara se’n faran 105. L’actuació anunciada avui permetrà ampliar un 20% l’espai assistencial de l’hospital i vol donar resposta a les tres grans necessitats del centre: millorar les Urgències i ampliar el nombre de quiròfans i de llits d’UCI.

La inversió se centrarà en dues parts. Primer, en la construcció d’un nou edifici polivalent de tres plantes entre el Taulí nou i Santa Fe. Mentre duri la pandèmia servirà per millorar l’atenció Covid, amb 105 nous llits, 70 dels quals de curta estada d’Urgències i 35 per crítics, semicrítics i hospitalització convencional. Superada pandèmia, tindrà altres usos de l’hospital i se centrarà en l’atenció de crítics, semicrítics i convencionals a part de ser una extensió més de l’àrea d’Urgències. El projecte es licitarà de forma immediata per la via urgent, i es preveu posar-lo en marxa la propera tardor, en menys d’un any, per tant.

Mapa de les actuacions / CEDIDA

D’altra banda, es reconfigurarà el projecte del ja començat a edificar Frontal Gran Via. El que havia de ser una ampliació de les Urgències passa al nou espai polivalent i el Frontal tindrà finalment una vintena de nous llits d’UCI i 6 nous quiròfans. S’ha optat per aquesta fórmula perquè així es podran connectar amb els serveis ja existents a l’edifici Taulí. Aquesta actuació estarà feta el 2024, segons Salut.

El vicepresident Aragonès, la consellera Vergés, el director general del Taulí, Joan Martí, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest dijous / CEDIDA

Els 40 milions d’euros que s’hi invertiran es reparteixen entre 20 milions per l’edifici polivalent, que es farà el 2021. I 10 milions d’euros entre 2022 i 2024 pel Frontal Gran Via i 10 milions més per Urgències en el mateix període. “Anem a construir un edifici pels propers 50 anys. Ho farem”, ha remarcat el director del CatSalut, Adrià Comella. Al pressupost de Salut s’hi han d’incloure els 4 milions d’euros cedits per l’Ajuntament.

L’Ajuntament celebra que s’atenguin les seves demandes

Al seu torn, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha dit que “celebrem que la Generalitat hagi escoltat l’Ajuntament i les entitats i inverteixi més a Sabadell”. Farrés ha assegurat que el projecte presentat avui “és una molt bona notícia, significa un salt qualitatiu molt important i de gran rellevància en l’atenció hospitalària”, tant pels sabadellencs com per la resta de 400.000 persones a les quals dona servei el Taulí.

L’hospital de campanya, “com a màxim” fins al juny

Comella també ha apuntat que l’hospital de campanya de la Pista Coberta d’Atletisme es mantindrà, “com a màxim”, fins al 30 de juny del 2021. I ha afegit que si és possible es desmantellarà abans.

Comentaris
To Top