Ciutat

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell: “Tenim molts èxits aconseguits en un any difícil”

El Govern municipal creu que porta dues lloses a sobre: a banda de la Covid, la gestió del mandat quadripartit. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (1981), sosté que ara s’estan donant solucions a “l’herència” del mandat anterior, com ha passat amb la cessió de 4 milions d’euros al Taulí i la gestió del Gimnàs Municipal. Creu que, malgrat tot, la ciutat ara està en millors mans que el 2019. “L’orgull del sabadellenc es nota pels carrers”, afirma.

Estem a les portes de tancar un any molt complicat per la Covid. Com ha condicionat l’Ajuntament? Ha estat un any molt difícil, s’ha hagut de fer un esforç titànic perquè l’Ajuntament funcioni. Amb la pandèmia, s’ha hagut de reformular tot.

Se sent còmoda amb el govern i amb els acords amb Junts? Creu, com deia la seva sòcia, Marta Morell (Podem), que els propers pressupostos s’han de pactar amb ERC i la Crida? El govern està consolidat i no cal tocar les coses quan funcionen. M’agradaria aprovar-los amb tothom… el que lamento és que alguns entenguin que fer oposició és a anar a la contra. Si jo trobo disposició de parlar, m’hi trobaran sempre.

La qüestió és que no parlen i uns culpen el Govern i vostès a l’oposició. Em presenten propostes irrealitzables. ‘Abaixeu impostos i feu despesa!’, diuen. Doncs no, això no és real. És veritat que demanar propostes realistes a la Crida és més difícil, però li demano a ERC que ho faci.

El líder d’ERC, Gabriel Fernàndez, sosté que vostè té “tics autoritaris”. És trist que digui això: no em sembla just perquè jo parlo amb tothom. Alguns polítics no en saben d’això i després ha passat el que ha passat al Gimnàs Municipal. I, per cert, qui ho diu és Gabriel Fernàndez, que va ser declarat persona non grata als barris del nord i a un sector de la ciutat no li ha quedat gaire bon record.

Parlava ara del Gimnàs Municipal. Primer van dir de tancar-lo i ara abruptament canvien d’idea. No havia dit la regidora d’Esports que si ho ofereix privat no cal que ho faci un públic? La regidora no ho va contextualitzar bé. Un gimnàs no es pot comparar amb un equipament de salut o d’educació… fa pensar que al voltant de l’equipament s’oferís un servei millor i més econòmic. 

Aleshores, per deixar-ho clar, la frase no és un criteri extrapolable. El 99% de les coses de l’Ajuntament són deficitàries i això no ens preocupa. El Gimnàs Municipal és una patata calenta del govern anterior, que no va prendre cap decisió, i ara la nostra solució és l’òptima: que ho gestioni una entitat perquè es reprengui el servei.

Ara que parlem de gestió. L’oposició l’acusa d’afavorir empreses privades que presten serveis municipals, com Smatsa i Aluvisa. És així? Qui no té feina, el gat pentina. L’Ajuntament de Sabadell i el govern no farà cap compadreo amb empreses ni tampoc es dedicarà a perseguir-les. No es fa més ni menys… Hi ha algú a l’oposició que crea fum per tapar que el govern ho està fent bé.

El dijous passat, la Generalitat va presentar un pla ambiciós de 40 milions d’euros per al Parc Taulí. Arriben després d’aquells 4 milions entregats per l’Ajuntament. Vaig heretar un Ajuntament amb 4 milions d’euros compromesos al Taulí a canvi de res i ara tenim 40 milions en inversions, que retallen llistes d’espera, augmenten els llits a planta, a Urgències i a l’UCI. Això és fruit d’una negociació, el principi d’una negociació molt complicada: ens haurem de barallar pel personal del futur CAP de Can Llong, com l’institut i l’escola…

Han allargat sis mesos l’ús de la Pista d’Atletisme com a hospital Covid, fins al juny del 2021. Volen recuperar-la per poder fer-hi activitat esportiva? Qui n’assumirà la reparació? Esperem no esgotar els sis mesos i disposar-ne abans. Volem que estigui en marxa de nou, amb les competicions, abans d’acabar el 2021. Abans caldrà fer les obres, que tindran un cost. Nosaltres vam fer una mostra de solidaritat excessiva i crec que l’import (389.000 euros) l’haurien d’assumir diferents institucions. 

Parlem de la crisi econòmica. L’ajuda prevista per l’Ajuntament per al comerç, el xec regal, no arribarà fins passades les festes, el moment de més facturació de l’any. Què ha fallat? Pensem que és just al contrari: la gent sempre compra per festes i després deixa de fer-ho. Tant de bo haguéssim pogut implementar la mesura durant la primera onada, però volem finançar-la amb romanents municipals i per això el xec regal no arribarà fins a l’abril, quan s’injectarà diners al comerç. 

Fa menció al 2021, però no han gastat milions del superàvit d’enguany, quan la norma ho permetia. Si parlem de superàvit, jo vaig heretar un Ajuntament amb 30 milions congelats i la veritat és que ara ens trobem en una situació molt millor des del punt de vista financer. L’Ajuntament funciona perquè mentre alguns polítics teoritzen, d’altres fem teoria i ho portem a la pràctica, i això es veu als carrers.

Van assegurar que els pressupostos del 2021 no són definitius i que es poden ampliar. Aquests diners es dedicaran a ajuts als negocis? Si fem els càlculs, l’Ajuntament podria donar entre 30 i 40 euros per comerç i això no decanta la balança quan un establiment tanca o segueix obert. La Covid no es resoldrà amb els ajuts directes dels ajuntaments i qui ho digui menteix. Les ajudes han de venir de fora, de l’Estat i la Generalitat.

Deia abans que l’Ajuntament funciona millor ara, en quin sentit? El gran canvi d’aquest 2020 i seguirà passant el 2021, malgrat la Covid, és que tornem a tenir l’orgull de ser de Sabadell. I hem fet un salt qualitatiu en un any molt complicat. Tenim molts èxits aconseguits: el Portal Sud, l’estació de Can Llong… hem posat Sabadell al mapa.

I la residència del sud? Ho estem barallant amb Salut i Afers Socials. Tenim una proposta que no implica canvis d’ubicació i pot acabar a bon port, però encara és d’hora per concretar.

I totes aquestes inversions que venen de l’Estat i de la Generalitat, quina garantia té l’Ajuntament que es faran? Ho controla i fa seguiment? Com a alcaldessa soc la primera que ho reivindico i si les inversions han sortit no és perquè un secretari d’Estat o un conseller s’ha llevat i ha dit ‘li donaré la gràcia a Sabadell’. És perquè som molt pesats. I sobre el que comentaves, situar-ho a l’agenda no vol dir haver acabat la feina. Perseguiré i estaré al darrere perquè es faci en temps, en forma i amb diners.

Té ganes de canviar d’interlocutors a la Generalitat? Vol el PSC al Govern? Tinc ganes de tenir interlocutors a la Generalitat. M’encantaria que el PSC governés, però sobretot vull incidir que calen polítics que sàpiguen del que parlen i que gestionin, més enllà de les ideologies. Cal comprensió amb el món local, i això el PSC ho té.

Parlem de patrimoni. Estan remodelant el Vapor Píssit. Què hi volen posar? Cal que el patrimoni que tingui un ús, perquè gastar diners per gastar no té sentit. La utilitat del Vapor Píssit l’hem d’acabar de parlar amb les entitats, però treballem en diferents línies, una d’elles podria ser dedicar-ho a equipaments municipals. 

Fa un any que van comprar el pàrquing del passeig Manresa. Segueix igual i no hi ha res pressupostat al respecte. No trobaràs cap partida perquè no anirà a càrrec de l’Ajuntament. Encara estem en una negociació complicada amb Saba per rescatar la concessió i ens trobem que hi ha diferències en els preus. Preveiem un acord per a l’any vinent i que la construcció, a càrrec de la nova concessionària, comenci el 2022.

En matèria d’urbanisme. D’aquí poc farà un any que van suspendre les llicències d’activitat per a l’oci nocturn. Han allargat la moratòria? Ja té clar el seu model? Ho hem hagut d’allargar més per la Covid, però esperem resoldre-ho en uns mesos. Una ciutat com Sabadell necessita oci nocturn, però no pot ser una megaconcentració com la Zona Hermètica i ha d’anar en zones de baixa densitat d’habitatges. L’oci nocturn porta soroll i tenim identificades zones que compleixen aquests requisits.

On, en concret? Són indrets que es veuen a simple vista en el mapa, a l’oest, al sud i a l’est. Són entorns perifèrics, espais allunyats de la trama urbana. No m’imagino una macrodiscoteca enmig d’un barri i ja tenim el Centre molt saturat.

Dos apunyalaments, dos encastaments i un tiroteig en una setmana. Què està passant a Sabadell? Quan veurem la policia de proximitat? No és res que se surti de les estadístiques. El confinament ens ha portat a una situació límit. Hem demanat més Mossos i a banda estem tancant el nou model de la Policia Municipal, que volem establir després de festes perquè la policia es vegi més i faci un efecte dissuasiu.

Pel que fa al sensellarisme, aposta per fer un alberg municipal no provisional? No és la nostra aposta perquè és un model caduc, dels anys 90. Som partidaris de pisos més petits on et puguis sentir com a casa. Aquells que ho proposen potser que rebessin les seves tesis…

Ara que acabem l’any. Què es compromet a fer, aquí i ara, el 2021? Veurem començar el Portal Sud, transformarem l’espai públic en diferents punts de la ciutat, com la plaça de la Fuensanta i en projectes de futur, començarem a veure inversions en qüestions com l’Aeroport i el Taulí. A banda, l’Ajuntament seguirà funcionant malgrat les dificultats, donant llicències d’obra a un mes i pagant a 25 dies. I, per últim, espero que el 2021 sigui l’any en què posem fi a l’epidèmia.

Fotografies: Lluís Franco / Vídeo: Chris Vega

Comentaris
To Top