Publicitat
JORDI SERRANO

La forja d’una ciutat

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Una gran expansió demogràfica es produí a mitjans del segle XIX amb l’inici de la revolució industrial a la ciutat. Durant l’última meitat del segle XIX, Sabadell va esdevenir el principal centre llaner de tot Espanya. Va venir gent de la resta de l’Estat, principalment d’Alacant, Múrcia i València. La població va passar de 2.212 habitats (segons dades de cens de l’any 1787) a 18.117 (l’any 1877). Així, en menys de 100 anys, la població va augmentar en 15.000 persones aproximadament.

L’altre moment de creixement important fou durant el segle XX. Durant les dècades dels anys 40, 50, 60 i principis dels 70 molta gent de la mateixa Catalunya primer i de la resta de l’Estat després (Múrcia, Andalusia, Extremadura, Galícia, etc.) van arribar a la ciutat per millorar econòmicament respecte als seus llocs d’origen. Durant aquesta època es produí el creixement més notable de la ciutat, i va passar de 59.494 persones l’any 1950 a 179.716 l’any 1972. Arran d’aquest fenomen migratori, la ciutat es va haver d’expandir, arribant a crear nous barris (Merinals, Can Puiggener, Espronceda, Campoamor, La Planada, etc.) Aquests barris, però, a causa de la seva ràpida creació no comptaven amb els recursos bàsics; d’abastament (aigua, llum, etc.), centres educatius o sanitaris i poques places i parcs. Aquestes 120.000 persones van arribar a una ciutat sense llibertat, ni democràcia i sense un estat de benestar que va fer que fins i tot centenars de persones visquessin a les coves de Sant Oleguer com no s’havia vist des de temps de la prehistòria.

A l’inici del segle XXI s’ha produït una altra onada migratòria que fa avui que a la ciutat hi hagi 26.000 persones de nacionalitat estrangera.

Aquesta peculiar manera de conformació de la ciutat ha donat lloc al caràcter sabadellenc que es fonamenta en el mestissatge i on si hi ha algú que es considera sabadellenc de saca rel, és que verdaderament és llusc. No ho oblidem, de fet és la nostra bandera. Que no surti volant.

Publicitat
Comentaris
To Top