Publicitat
Ciutat

Pares i mares de l’escola Samuntada tallaran el trànsit per reclamar que hi hagi menys fum

Embossament de cotxes a Sabadell / DS

La composició de l’aire està intrínsecament lligada a malalties respiratòries i la qualitat de vida dels passejants. De fet, té especial percepció als entorns escolars, tant per la fragilitat sanitària dels més menuts com per ser espais on es detecta més pol·lució a causa de l’acumulació de cotxes. 

I és que al trànsit habitual d’un carrer rodat cal afegir-hi l’aparcament en doble filera de pares i mares, que sovint esperen amb el motor encès que surti la criatura. I, per tant, emetent pol·lució en aquell moment (la calefacció i l’aire condicionat són un dels principals motius perquè molts conductors mantinguin obert el motor). Sabadell ja va posar en marxa la iniciativa Petó i adeu, precisament com a forma de regular els entorns escolars i desembossar-los de cotxes. 

‘Revolta escolar’

Diverses AMPA han seguit amb la reivindicació de camins escolars segurs i s’han afegit a l’anomenada Revolta escolar, creada a Barcelona fa unes setmanes. Aquest mateix divendres, 29 de gener, l’AMPA de l’escola Samuntada tornarà a tallar la circulació davant l’escola durant 30 minuts, a l’hora de la sortida. La concentració es farà a les 16.15 h a la rotonda de la Torre de l’Aigua, en el tram de calçada que passa per davant de l’escola, deixant lliure la sortida de l’hospital Parc Taulí. 

S’evitarien quasi 100 morts prematures anuals si es complís el criteri recomanat per l’OMS

Aquesta reivindicació està impulsada per les AMPA i AFA d’una cinquantena de centres educatius de Catalunya per reclamar “la pacificació dels entorns escolars i convertir-los, així, en espais més segurs, menys contaminats i menys sorollosos”. 

“No ens podem adormir”

La regidora de Transició Energètica, de l’Ajuntament de Sabadell, Mar Molina, assegura d’arrencada: “Amb aquest tema no ens podem adormir”. Molina sosté que l’àrea treballa en múltiples iniciatives, que esperen poder anunciar en un futur pròxim. I apunta que entre les mesures ja concretades destaca per exemple la transformació temporal d’alguns trams per a vianants; com ara bona part de la Rambla, els dissabtes i diumenges. També es talla l’avinguda de Matadepera els diumenges, així com el tram entre la plaça de Barcelona i la plaça de la Creu. 

Molina també creu que la renovació de la flota de busos (que seran híbrids) minvarà la percepció de pol·lució. “El foment del transport públic i la bicicleta ha de ser l’eix per millorar la qualitat de l’aire”. 

Ara, doncs, la pregunta clau és: com garantim la seguretat anti-Covid en el transport públic per tal que el gruix d’usuaris no tinguin por de contagiar-s’hi i optin per utilitzar el seu vehicle privat? 

Publicitat
Comentaris
To Top