Publicitat
Ciutat

La vacunació corre risc per la falta de dosis

“No tenim vacunes”, reconeixia ahir dimecres en roda de premsa el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, sobre la possibilitat de començar a vacunar les persones de més de 80 anys. Entre dimecres i divendres de la setmana passada, es va posar un 91% menys de primeres dosis de la vacuna que en el mateix període de la setmana anterior. Paral·lelament, des que dimecres 20 de gener es van posar les primeres segones dosis, fins ahir se n’havien administrat 420. En total, ja han rebut la primera o les dues dosis a Sabadell 4.599 persones.

Neveres buides

Fins ara s’han vacunat els usuaris de residències i els seus professionals i els sanitaris dels hospitals, com el Taulí, i els dels CAPs. Argimon va explicar ahir que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la Covid-19 aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, el secretari de Salut Pública assegura que ho faran abans d’esgotar el màxim de 42.

Vacunació del coronavirus als professionals del Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

A hores d’ara, la Generalitat ha rebut 217.000 vacunes, de les quals 200.000 estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i dijous al matí. Es preveu que aquest dijous es faci la segona tramesa de la setmana, de 30.000 dosis, que s’administraran fins diumenge. “Ja hem consumit tot l’estoc estratègic, demà les neveres estaran buides”, va dir ahir Argimon, a l’espera que dilluns arribi una nova remesa. Així, ha descartat canviar l’estratègia i començar a vacunar majors de 80. “No tenim vacunes”, va afegir.

Els problemes de subministrament de la vacuna, sigui de Pfizer-BioNTech, Moderna o AstraZeneca, fan que Salut asseguri que és molt difícil fer una previsió i obliga a “refer tots els plans”.

400 professionals per vacunar

Al Taulí ja han rebut la primera dosi de la vacuna 2.000 professionals sanitaris, però encara en queden 400 de primera línia. “No n’arriben al ritme que voldríem”, lamentava ahir el cap de Malalties Infeccioses de l’hospital, Manel Cervantes, en declaracions al DS. El doctor posa l’èmfasi en el fet que és important vacunar els sanitaris per evitar contagis i que els hospitals no quedin curts d’efectius. I, tanmateix, reclama que la primera dosi arribi a les persones grans –visquin o no en residències–, perquè són el col·lectiu més vulnerable a aquesta malaltia.

Sobre el retard en l’arribada de la segona dosi del vaccí, Cervantes assegura que no s’ha de generar alarma perquè “la vacunació, com més aviat dintre del període d’entre 21 i 28 dies millor, però si n’acaben sent 40 no passa res” perquè manté que l’efecte de la vacuna ja comença amb la primera dosi i la segona el reforça. “D’entrada, una dosi ja serveix”, remarca el cap d’Infeccioses.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top