Ciutat

La Covid, a la baixa

La tercera onada del coronavirus ja acumula quinze dies de descens a Sabadell, amb especial baixada dels casos positius, que ha disminuït un 32,8% des de mitjans de gener fins a final de mes. L’evolució positiva de la pandèmia segueix el patró que les autoritats sanitàries han anat descrivint al llarg de les tres onades: quan els casos baixen al carrer, al cap d’una setmana es redueixen els pacients ingressats als hospitals i a partir de quinze dies després comença a baixar la pressió assistencial de les UCIs.

“Aquesta tercera onada pensàvem que seria molt pitjor. Estem expectants per veure que no tenim un pic d’ingressos”, explica la directora de l’UCI del Taulí, Ana Ochagavía.

Un sanitari atén un pacient que fa rehabilitació / VICTÒRIA ROVIRA

La millora de la situació epidemiològica a la ciutat i l’àrea de referència del Taulí convida a l’optimisme, i el cap de Malalties Infeccioses, Manel Cervantes, creu que si l’evolució segueix sent la mateixa, en els propers dies el nombre total de pacients ingressats podria baixar un 30%. Actualment, en total, l’Hospital de Sabadell té ingressades 166 persones per coronavirus, un 12% menys que el pic, que en aquest cas va ser el 25 de gener, amb 190.

Indicadors a la baixa

Superat l’efecte immediat de Nadal, Sabadell segueix la tendència a la baixa de la majoria dels indicadors com passa en general a Catalunya, segons les dades del Departament de Salut. Si no hi ha cap contratemps, el pic de la tercera onada a la ciutat quedarà fixat entre l’11 i el 17 de gener. Aleshores es van detectar 850 casos positius de Covid-19, mentre que de la darrera setmana natural de què es disposen dades fiables, del 22 al 28 de gener, es van diagnosticar 571 positius, un 32,8% menys. Aquestes xifres suposen una taxa d’incidència acumulada de 263,8 punts, un terç menys que la setmana del pic de l’11 al 17 de gener.

L’Rt, a la meitat

La xifra que mostra la gran evolució de la pandèmia és la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), per sota d’1 des de fa dues setmanes. Es considera una bona notícia perquè això no passava des de mitjans de desembre i perquè significa que s’està aturant la propagació de la malaltia, ja que una persona no n’arriba a contagiar una altra. La setmana del 4 al 10 de gener, l’Rt va tocar sostre aquesta tercera onada: 1,79 punts, i del 22 al 28 de gener s’ha reduït un 50,2%, a 0,89 punts.

També és significatiu el descens del risc de rebrot, i és el que permet veure millor el descens de la malaltia, tot i que encara es troba en un llindar molt elevat de 528 punts, un 42,5% menys que el màxim nombre assolit fins ara en la tercera onada, de 1.142 punts el 13 de gener, per sobre del de la segona onada, que va quedar en 947,1 punts el 26 d’octubre.

El Taulí assegura que té prou llits per afrontar la pandèmia. “Som un dels hospitals més grans, després del Vall d’Hebron estem nosaltres [en llits d’UCI]”, destaca Ochagavía.

N’hi ha 80 de preparats tant d’UCI com de Semicrítics i tant per a pacients amb coronavirus com sense. A l’Hospital de Sabadell hi havia ahir dilluns 46 pacients ingressats a les cures intensives, 7 més que el divendres anterior. De moment s’està utilitzant l’UCI convencional amb 16 llits polivalents, en què es busca que sempre hi hagi meitat de pacients amb Covid i que l’altra meitat no en tingui. En aquest àmbit els llits es troben en habitacions tancades de forma individual que facilita prevenir el contagi. També està en funcionament la primera planta de l’edifici Frontal Gran Via, amb 34 llits, on allà sí que tots els ingressats ho estan per aquesta patologia. Tanmateix, els espais de Semicrítics es fan servir per a pacients no-Covid. “El problema a vegades no és ampliar els llits sinó el personal”, recorda la directora de l’UCI, i és que tots els centres hospitalaris busquen els mateixos perfils professionals i l’oferta és molt reduïda.

A peu de planta

“Ara mateix la situació no té res a veure amb la primera onada”, assegura la infermera de l’UCI del Taulí Conxi Turégano, que fa 24 anys que treballa en aquest servei. Una companya seva, Lídia Martí –13 anys a l’UCI del Taulí–, afegeix que “ens hem acomodat a la situació”. I és que el que van viure a la primera onada va ser inesperat, a la segona ja sabien a què s’enfrontaven i a la tercera tothom coincideix que els pacients arriben abans a l’hospital, amb el diagnòstic ja fet en la majoria de vegades a través dels CAPs i això facilita un tractament més ràpid. Buidar les UCIs, però, segueix sent una tasca lenta, ja que un pacient que no s’hagi d’intubar hi serà aproximadament una setmana, mentre que els que sí que s’hagin de sotmetre a aquest tractament hi seran entre tres i quatre setmanes.

Amb Martí coincideix Alba Caballer, en el cinquè any de la residència com a MIR de Medicina intensiva. Caballer assegura que “estem mig normalitzant l’estrès que suposa, però realment segueix sent-hi”. Entre els professionals també s’acumula el cansament –físic i emocional– d’acostar-se ja a portar un any posant i traient equips de protecció individuals (EPIs) i patint per no contagiar els familiars.

Si una cosa ha fet la pandèmia ha estat visibilitzar el paper del món sanitari, una qüestió que també arriba a l’hospital i que els professionals agraeixen a la societat el reconeixement que els transmet. “I si hi ha quarta onada, hi serem, sempre compromeses amb les cures”, conclou la infermera Lídia Martí. Encara que treballant com amb “automatismes”, com defineix Conxi Turégano, per superar la situació sense pensar-hi.

Professionals del Taulí, al Frontal Gran Via aquest dijous, donant la volta a un pacient ingressat a l’UCI per coronavirus / VICTÒRIA ROVIRA

Els pacients de l’UCI requereixen una ràtio de metges i infermeres superior a planta / VICTÒRIA ROVIRA

Un infermer atenent una pacient ingressada per Covid-19 / VICTÒRIA ROVIRA

Un professional observa la informació d’un pacient al Frontal Gran Via / VICTÒRIA ROVIRA

Una infermera repassant la informació dels pacients a l’UCI / VICTÒRIA ROVIRA

Professionals sanitaris atenent un pacient ingressat per Covid-19 al Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

Una infermera atenent un pacient del Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top