Ciutat

Les rebaixes impulsen l’activitat comercial malgrat les limitacions

/ Lluís Franco

“Una campanya digna que ha millorat el posicionament del comerç”. Amb aquestes paraules, el president de Comerç Centre, Josep Maria Porta, i el president de l’Eix Comercial Creu, Josep Balasch, resumeixen les rebaixes de gener, que han tingut lloc enmig d’una de les campanyes més atípiques que s’han viscut fins ara. Els descomptes que s’han aplicat han aconseguit estimular el consum, però els hàbits han canviat.

Amb el tancament de les botigues no essencials els caps de setmana, els comerciants han detectat que, si bé els clients han readaptat els seus hàbits de compres a causa de les restriccions, també s’han reduït les compres “impulsives” i “vinculades a l’oci”. En aquest sentit, Porta subratlla que “s’han comprat productes vinculats a la necessitat més immediata”.

Malgrat que les vendes van ser més prominents durant les primeres setmanes de gener, fa un parell de setmanes que estan “estancades”, diu Balasch. És per això que a gran part dels comerços de la ciutat encara pengen cartells de grans descomptes. Aquest any, i per continuar impulsant el consum, són centenars les botigues que han decidit allargar les rebaixes més enllà del mes de gener. 

Una campanya sense límit

Ja no hi ha un principi i un final, les rebaixes d’hivern “han passat a la història”. Ens podem anar acomiadant de la llegenda de les cues infinites abans que les botigues obrin les portes, de les empentes entre els compradors i de les picabaralles que han caricaturitzat aquesta època de l’any durant dècades. Des del 2012, quan es van liberalitzar les rebaixes, són els propietaris de les botigues qui decideixen com i quan s’inicien els descomptes.

En conseqüència, s’han difuminat les dates que abans marcaven el període de preus reduïts. I ha caigut el furor que abans generava el 7 de gener. S’ha acabat una tradició que semblava infranquejable. “Ja no existeix la bogeria de les rebaixes”, diu Porta. I, si a principis del 2020 ja no es van veure grans cues ni esperes, aquest any encara menys. És per aquest motiu que no s’ha vist una gran diferència entre la campanya d’aquest gener i el de l’any passat. 

En aquesta línia també hi ha el fenomen Black Friday, que acaba eclipsant les rebaixes. I és que els descomptes de gener arriben després d’un llarg període de promocions que van començar el novembre. “Beneficiaria el petit comerç que hi hagués dia d’inici i final de les rebaixes”, sostenen des de Sabadell Comerç Centre.

Comentaris
To Top