Ciutat

L’habitatge ensorrat de Cifuentes patia una “patologia estructural greu”

Mossos i Bombers duen a terme una investigació sobre l’esfondrament de Cifuentes, on ha mort una persona

Edifici del carrer de Turina on s'ha produït l'ensorrament / VICTÒRIA ROVIRA

Un home, de 52 anys, era al dormitori de casa seva, al número 37 del carrer de Turina (Cifuentes), quan el sostre de l’habitació on era s’ha ensorrat. Els Bombers, que han rebut l’avís de l’accident a les 9.31 h, han trobat el seu cos sense vida a sota de runes. En el mateix habitatge han localitzat una altra persona il·lesa, que es trobava en una altra estança de la llar i s’ha salvat del sinistre.

El cap de guàrdia dels Bombers, Marc Sans, quatre hores després de l’ensorrament, apuntava que “l’habitatge patia una patologia estructural greu”. Es tracta d’un edifici de dues plantes construit als anys 60, moment en què a Espanya era molt utilitzat el ciment aluminós, un compost que amb el pas del temps, humitat i altes temperatures perd resistència i posa en perill l’estabilitat de l’edifici. L’aluminosi és una hipòtesi que l’arquitecta municipal Victòria Pagà ha posat a sobre la taula.

En qualsevol cas, tal com assenyalava el cap de guàrdia dels Bombers, la coberta és la part de l’edifici més exposada als factors climatològics.  “Està en contacte amb l’intempèrie”, avaluava Sans. La situació de patologia estructural s’ha descartat en els habitatges veïns, només detectada a la planta de l’accident.

Sobre l’accident, la regidora d’urbanisme, Mar Molina, assenyalen que, de manera prèvia, no tenien constància que hi hagués algun problema a la infraestructura. “Estem a l’espera del que ens puguin dir els informes”, afegeix, en referència a la investigació de Mossos i Bombers. Les sis persones que vivien a l’edifici han estat reallotjades.

No ha estat fàcil l’operació activada per respondre a l’accident. A més de les 9 unitats els Bombers desplaçades al carrer de Turina, que han comptat amb el suport de Mossos, el SEM i la Policia Municipal, hi ha assitit el GREC (Grup Especialista en Estructures Col·lapsades) i la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport).

Després de l’exploració per valorar l’afectació, calia desenrunar el sobrepès del forjat de la planta afectada, i apuntalar-la. El procés ha estat llarg i, gairebé cinc hores després de l’accident, encara es treballava per garantir una zona segura perquè la comitiva judicial pogués accedir a la zona per valorar l’escenari.

Comentaris
To Top