Ciutat

Els hotels, sota mínims un any després de la Covid

8 de cada 10 llits dels hotels de Sabadell estan buits. El sector turístic de Sabadell ha ingressat en l’últim mes el 23,7% del que va registrar el gener del 2020, quan la Covid-19 ja començava a fer estralls en els hotels i els hostals, segons dades de Pulso del Banc Sabadell. De fet, amb la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) previst a inicis d’any a Barcelona, ja es ressentien les reserves als allotjaments de Sabadell, que queien un 9% el gener i un 20% el febrer. “Per aquest congrés, a l’hotel teníem una alta ocupació i funcionava molt bé”, explica Pilar Naranjo, cap de recepció de l’Hotel Arrahona. Però es van capgirar les previsions d’un any que havia de ser potent.

Un any després, amb pràcticament onze mesos de caigudes en picat i tímids vaivens en l’ocupació dels allotjaments, els hotels de la ciutat intenten cobrir part de les seves despeses fixes gràcies al business tourism –que també s’ha desplomat al voltant del 90% per la implantació del teletreball, segons dades del sector–, la mobilitat obligada i les trobades privades entre particulars especialment els caps de setmana. Un perfil que ha aixecat certa preocupació entre els hostalers: “Els divendres i dissabtes hi havia gent que reservava habitacions per fer festes privades. Amb la música a tot volum i molestant la resta d’hostes”, explica Maria del Mar Santervás, directora de l’hotel Urpí. És per aquest motiu que el cap de setmana roman tancat.

Hotel Urpí / Lluís Franco

L’Hotel Urpí / Lluís Franco

La mateixa situació s’ha traduït a l’Hotel Arrahona, que ja fa un filtratge a l’hora d’acceptar reserves els caps de setmana. “No acceptem el client que vol saltar-se el toc de queda o incomplir la normativa”, sosté Naranjo. També Urban Sabadell s’ha transformat els caps de setmana en un nou espai de reunió, en aquest cas sense generar molèsties: “Són reunions mínimes i la mitjana d’edat supera els 40 anys”, explica el director de l’hotel, Sergi Pérez. Altres hotels han optat per exigir una alta fiança. 

Per la recuperació

L’ocupació està sota mínims. L’Urpí només té una ocupació del 8,26%. Només treballen dues persones amb torns de 12 h. Això els permet pagar una part de les factures. L’Arrahona fluctua al voltant del 41% gràcies a l’hostalatge de llarga durada a les habitacions-apartament. I l’Urban Sabadell, varia segons la setmana. “Anem dia a dia, les reserves ja no es fan amb antelació”, diu Pérez. El tiquet mitjà de consum ha estat, segons Pulso, de 97 euros durant l’últim mes.

El sector adverteix que està travessant una situació insostenible i demanen reactivar congressos i activitats esportives a la ciutat i rodalia i un pla de rescat amb aportacions directes a hotels i hostals. “No s’hi val amb ajudes trampa”, reclama Santervás, que especifica que amb 20 treballadors en plantilla només han rebut una ajuda de 1.500 euros. Reclamen ajuda, no xavalla.

Comentaris
To Top