Publicitat
Ciutat

Sabadell enterra la Zona Hermètica i s’obre a un nou model d’oci nocturn regulat

Sabadell s’allunya del model de la Zona Hermètica i s’obre a un nou concepte per a l’oci nocturn. Dos anys després que DrinkKing –l’última discoteca de la zona– abaixés la persiana, el Govern municipal presenta un nou pla d’usos. Es rebutja el ‘no a tot’ que imperava fins ara a la ciutat i es busca un equilibri per garantir una oferta de festa regulada, descentralitzada i sense grans aglomeracions. Actualment, a Sabadell –cinquena ciutat de Catalunya en població– hi ha només una desena de pubs i discoteques.

No volem convertir la ciutat en un supermercat de l’oci nocturn. Volem compatibilitzar el dret a l’oci, el descans dels veïns, la generació d’activitat econòmica i de llocs de treball”, assegura la tinenta d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Montse González.

Joves bevent a la discoteca Paladium, el darrer dia d’obertura del local (arxiu) / VICTÒRIA ROVIRA

L’executiu sabadellenc estableix tres tipus de locals relacionats amb el sector: musicals (bars musicals, discoteques, sales de ball), d’oci (sales de lloguer per a celebracions, entre d’altres) i especials (afters, jocs d’apostes i prostíbuls), tot i que aquest últim grup és el més controvertit i el més controlat per part de l’Ajuntament. A banda s’estableixen zones, limitacions d’aforament i distàncies entre locals.

La nova normativa és, de moment, una proposta. El Govern municipal la portarà a aprovació el proper març, en què caldrà una majoria dels grups municipals per tirar-la endavant. Després, la regulació urbanística haurà de rebre el vistiplau de la Generalitat. Amb tot, l’Ajuntament preveu que després de l’estiu s’habiliti el nou model i es puguin obrir nous establiments d’oci nocturn. Mentrestant, seguirà vigent la moratòria que impedeix crear nova oferta.

Mapa: quatre zones, quatre regulacions

L’oci nocturn es podrà establir a tota la ciutat, però la ubicació serà determinant per l’aforament i la distància entre establiments. Es delimiten quatre zones de regulació [veure el mapa inferior]: A (Centre), D (Gràcia, Can Feu i Hostafrancs), E (polígon Sud-oest i Sant Pau de Riu-sec) i B (resta de la ciutat).

Quins seran els límits d’aforament per obrir un establiment? A tot el nucli urbà (zones A, B i D) es podran obrir establiments amb capacitat per a 150 persones com a màxim. Les discoteques i bars musicals hauran de situar-se a 300 i 500 metres de distància entre elles. La perifèria industrial i amb grans superfícies (zona E) podrà tenir grans discoteques –màxim 500 persones, o més en el cas de Sant Pau de Riu-sec–.

I es podrà posar una discoteca a qualsevol lloc? No, a partir d’ara estarà regulat també segons la zona. “Volem evitar que es pugui posar una discoteca al costat de l’altra, com passava a la Zona Hermètica”, ha assegurat González. No hi podrà haver més de dos locals considerats polèmics (afters, jocs d’apostes i prostíbuls) a menys d’un quilòmetre de distància. I en tots els supòsits, s’haurà de garantir una distància mínima de 200 metres respecte a equipaments sensibles, com escoles, equipaments sanitaris i esportius. En altres paraules: dins la considerada Zona Hermètica hi haurà una limitació de 150 persones i una distància mínima entre locals de 500 metres.

Els empresaris de la nit se senten “ignorats”

Fonts del sector de l’oci nocturn asseguren al D.S. que s’han sentit “ignorats” pel Govern municipal. Consideren que una regulació així hauria d’haver estat consensuada en el marc de les taules de diàleg sectorials que l’executiu sabadellenc va assegurar que faria. La mateixa tinenta d’alcaldessa ha reconegut que encara no se’ls ha comunicat els canvis i que, en tot cas, ara tindran temps de fer esmenes. “Farem una ronda amb els operadors perquè puguin presentar al·legacions si ho consideren”, ha apuntat la regidora d’Urbanisme, Mar Molina.

Límits al lloguer turístic

A banda de les discoteques, pubs i locals d’apostes, des de Sabadell també es regularan els pisos turístics per primer cop. A manca de redactar una normativa específica, el Govern municipal ha establert que només hi podrà haver un pis turístic a cada bloc amb més de 5 habitatges, amb l’excepció que s’utilitzi tot l’edifici per a aquest ús. Les associacions de consum de cànnabis queden fora de la regulació dels locals polèmics perquè s’està pendent d’un marc general que s’apliqui a tot l’Estat, segons el Govern municipal. Actualment n’hi ha 22 a la ciutat.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Així mateix, pel que fa als locals religiosos, hauran d’estar separats per 300 metres com a mínim. Tindrà dos límits d’aforament (màxim 150 o 500 persones) segons l’amplada de carrer i les qualificacions urbanístiques.

Publicitat
Comentaris
To Top