Ciutat

L’institut Ribot i Serra, primer premi Ètica i Ciència de la Fundació Víctor Grífols i Lucas

L'aula de l'institut Ribot i Serra / LLUÍS FRANCO

La Fundació Víctor Grífols i Lucas va atorgar dimarts els guardons corresponents a la VIII edició dels premis Ètica i Ciència, adreçats a centres educatius que promoguin la reflexió ètica al voltant de la ciència entre els estudiants. En l’edició d’aquest any, el primer premi ha estat per l’institut Ribot i Serra de Sabadell, que ha rebut 5.000 euros.

La iniciativa guardonada del centre sabadellenc ha estat Diari d’un confinament. Es tracta d’un projecte improvisat durant els primers dies de quarantena, concebut per conèixer com estaven vivint els estudiants del centre el confinament. A més, el projecte fomentava el coneixement informat i el pensament crític entre els estudiants sobre aspectes com el bombardeig d’informació, la proliferació de fake news o l’abundància de referències bèl·liques en el tractament de les notícies.

En general, els projectes relacionats amb la crisi sanitària han estat protagonistes, ja que moltes escoles han aprofitat l’excepcionalitat del moment per fer reflexionar als seus alumnes sobre moltes de les derivades ètiques que sorgeixen vinculades a la pandèmia.

La Fundació Víctor Grífols fa anys que impulsa a través dels premis Ètica i Ciència la reflexió ètica i científica en centres educatius, per fomentar que els estudiants prenguin consciència de la importància d’aquest debat a la nostra societat. La dotació dels premis es destina als centres educatius per tal d’ajudar al finançament d’aquests tipus de projectes dels inicis de la carrera professional.

Altres premiats

El segon premi de 2.000 euros va ser concedit a l’escola Edumar de Castelldefels per La importància de les vacunes. Un treball també ideat en el context de la pandèmia, que perseguia augmentar la capacitat d’anàlisis i d’argumentació dels estudiants respecte a les vacunes. El projecte tractava sobre la seva història i com actuen dins l’organisme, analitzava els diferents corrents d’opinió sobre les vacunes relacionades amb la Covid-19 i s’endinsava en els processos de recerca i els valors ètics que comporta la seva aplicació.

Per la seva banda, el tercer premi, de 1.000 euros, va ser per Con-cienciando: un laboratorio al aire libre del CEIP Reyes Católicos de Granada. En aquest cas, es tracta d’un projecte centrat en la sostenibilitat, entesa des de totes les seves dimensions: ambiental, social i econòmica.

Per últim, el jurat dels premis va atorgar una menció especial a Què ens fa humans? del col·legi Virolai de Barcelona. El projecte tracte sobre els límits de l’ésser humà en el temps en què els avenços científics i la tecnologia obliga a plantejar tota una sèrie de consideracions ètiques sobre la seva aplicació i conseqüències.

Comentaris
To Top