Ciutat

MAPES 14-F: Què va votar el teu veí? Els resultats, carrer per carrer

L’independentisme va superar l’unionisme a Sabadell per primera vegada en les eleccions catalanes del diumenge passat. Les candidatures a favor de l’Estat propi –ERC, Junts, CUP, PDeCat– van fer rècord (46,3%), mentre que les opcions constitucionalistes –PSC, Vox, Cs, PP– es van quedar a prop, amb un 44,1%. La fotografia electoral del 14-F mostra una ciutat dividida en dues meitats: 37.074 independentistes, 35.342 constitucionalistes i només 7.698 veïns a favor de terceres vies (En Comú Podem i minoritaris). I aquesta polarització es veu en els resultats globals, però sobretot quan s’analitzen carrer per carrer.

Clica a un dels mapes disponibles, carrer per carrer: partit guanyador, vot independentista, participació i suport al PSC. Si visualitzes des del mòbil, prem la pestanya Legends per visualitzar el mapa.

El contrast és visible sobre el plànol. A l’illa de cases entre els carrers de Torras i Bages, Unió i Sant Cugat (al Centre), els independentistes van sumar vuit de cada deu vots (81,8%), el màxim registrat a Sabadell. A l’altra banda del Ripoll, trobem l’exemple a la inversa: als voltants de la plaça d’Entrepeñas (Torre-romeu) amb prou feines van aconseguir el 9%. Allà Vox (12,9%) en solitari treu més vots que ERC, Junts i la CUP conjuntament.

Fent un passeig més llarg per la ciutat, s’evidencia que la participació de mínims (52,7%) no ha fet trontollar les dinàmiques de vot de les eleccions del 2017. El Centre, la Creu Alta, l’Eixample, Gràcia, Can Feu i Hostafrancs tenen vot independentista, i a més amb grans suports (entre el 55 i el 80%), mentre que a la resta de la ciutat s’hi oposen majoritàriament i en alguns casos de forma contundent: a Ca n’Oriac, Torrent del Capellà, Can Puiggener, Torre-romeu i el Poblenou, els partits constitucionalistes (PSC, Vox, Cs i PP) superen el 70% dels suports.

Centre-perifèria

Pel que fa als guanyadors, Sabadell també mostra una dinàmica de vot diferenciada entre els barris cèntrics i els perifèrics. Al centre històric, la victòria és de Junts (amb suports superiors al 40%), mentre que a la resta del Centre, Can Feu i Gràcia guanya ERC (oscil·la entre el 30 i el 40% dels vots). A la resta de la ciutat, el PSC s’imposa amb claredat on fa quatre anys havia guanyat Ciutadans i on Vox ha trobat el seu calador de vots. Les diferències entre el centre i la resta de barris no és pròpia de Sabadell. En les grans ciutats, com Terrassa, Badalona i Granollers, la independència només és majoritària als centres històrics.

Participació mínima als barris del sud

La meitat dels sabadellencs (47,3%) es van quedar a casa el passat 14 de febrer. L’abstenció va batre un rècord per la Covid i el canvi d’escenari polític respecte al 2017. La caiguda de la participació es va notar arreu de la ciutat, però especialment als barris del sud i l’est de la ciutat. A Campoamor, Espronceda, les Termes, Torre-romeu i el Poblenou, la participació amb prou feines va ser d’un terç del cens electoral. Només al Centre, la Creu Alta i Gràcia es va superar el 60%.

DADES 14-F | Victòria contundent del PSC a Sabadell, amb ERC en segon lloc

Comentaris
To Top