Ciutat

Xavier Cañadas (TUS): “Hem de fer una inclusió de l’elèctric”

Xavier Cañadas gerent TUS / LLF
La cooperativa té la seva cotxera al passeig del Comerç / LLUÍS FRANCO

El 39è aniversari de TUS arriba carregat de projectes per accelerar la mobilitat sostenible. El gerent de la cooperativa, Xavier Cañadas, aposta per la transició a un model que redueixi dràsticament les emissions a la ciutat, però ho fa tocant de peus a terra.  “Primer, consolidar els autobusos híbrids. Després, evolucionar cap a l’elèctric”, diu. Creu que és el més sensat.

Aquest mes heu bufat 39 espelmes. Quin balanç fa de la història de TUS? La cooperativa va començar amb molta incertesa, era un model completament nou dins d’una època de canvis polítics, amb ajuntaments democràtics encara molt joves. La seva posada en marxa va ser un canvi de model social, un model molt trencador. I funciona pel seu compromís a Sabadell. La cooperativa mai no ha volgut expandir-se, sinó millorar a Sabadell. Això, sumat a la cultura de l’esforç que hi ha, permet que funcioni. Amb la pandèmia hem après que som capaços de fer millor el nostre servei. En sortirem reforçats.

Parlem de present i futur: cap on evoluciona TUS? Estem preparant, a curt termini, una renovació de la flota que ha de ser un canvi de model energètic. I implica la incorporació dels busos elèctrics i la consolidació dels híbrids. 

Però el futur és l’electrificació? Anem de cap a la flota elèctrica. És el futur. A curt termini l’aposta és l’híbrid perquè les inversions inicials dels elèctrics són importants i les condicions ara s’estan perfeccionant. 

Per exemple? Les bateries ja han doblat el seu rendiment, l’autonomia ha millorat. Si es continua aquesta tendència, el vehicle elèctric de zero emissions locals hauria de ser l’objectiu en 5 anys. I d’aquí a 10 o 15 anys, una flota que no generi cap mena d’emissió.

Vau fer proves amb un vehicle elèctric durant una setmana. Quines en van ser les conclusions? Ho incorporareu a la flota? Farem més proves amb vehicles de 16 hores d’autonomia. Amb l’autobús vam fer càrrega de girs al Centre, a carrers on no podem passar generalment. Com que és petit i accessible, pot servir per fer línies complementàries als eixos centrals i aconseguir més capil·laritat al servei. El vehicle va complir les expectatives que teníem. Però durant els propers mesos tindrem més vehicles en proves. Estem en contacte amb molts fabricants.

Segons l’enquesta de satisfacció del 2019, la freqüència de pas i la puntualitat són els aspectes pitjor valorats del servei. Què plantegeu millorar? La informació a temps real, la freqüència de pas i la transició energètica. Nosaltres mai no parem d’estudiar i reformular les línies. Ara estem centrats a renovar el sistema de lliure explotació i informació perquè millori la gestió diària del servei. Amb això aconseguirem donar informació a temps real als usuaris a través de l’app, panells informatius, la web o Google Maps. També treballem per millorar freqüències i ampliar capacitat a hores punta. Entenem que hi ha eixos que necessiten un reforç, més de 20 minuts d’espera deixa de fer atractiu un eix. 

Heu patit una forta davallada d’usuaris. No obstant això, hi ha usuaris que consideren que es produeixen aglomeracions al transport públic. Al gener ens mourem al 65% de fa un any. No ens recuperarem fins que no arribi l’estabilització sanitària, esperem que a l’estiu. Durant la pandèmia hem reendreçat les línies i hem habilitat reforços a les hores punta per oferir aquesta sensació de seguretat als usuaris i evitar sobreocupació del vehicle. A més, hem reforçat la neteja diària i es fa desinfecció amb ozó.

Comentaris
To Top