Ciutat

Projecte per canviar l’aparcament al Centre: zona blava soterrada i residents paguen menys

La voluntat és que l’aparcament del Passeig substitueixi 400 places de pàrquing dels carrers del Centre

L'entrada al pàrquing del Passeig, el setembre del 2019 / VICTÒRIA ROVIRA

Es comença a definir el futur de l’aparcament construït i encara sense ús del Passeig de Manresa. La voluntat política expressada pels grups municipals en el ple de març és instar l’Ajuntament a implementar-hi una gestió pública directa que funcioni a través del sistema de zona blava i que substitueixi, gradualment, vora 400 places d’aparcament del Vapor Turull i dels carrers de la zona.

Aquesta ha estat la proposta que ERC ha presentat per al pàrquing, que va costar 4,7 milions d’euros a l’actual govern de PSC i Podem, adquirit el 2019 a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Hi han votat a favor Junts per Sabadell, Ciutadans i Podem; s’hi ha abstingut PSC; i hi ha votat en contra la Crida.

La moció presentada pels republicans també insta l’Ajuntament a implementar una zona verda d’aparcament a l’Eix Central, que sigui més econòmica per als veïns residents i més cara per a la resta de conductors.

El regidor d’ERC Santi Valls ha defensat que la gestió de l’equipament sigui a càrrec de l’empresa pública Vimusa. De fet, en el text aprovat es demana a l’Ajuntament que estudiï aquesta possibilitat. Ara bé, el regidor socialista Eloi Cortés s’hi ha mostrat totalment contrari: “La gestió directa no és el nostre model” i “Vimusa fa pisos”, ha contestat a ERC. Un posicionament que deixa la porta més tancada que oberta a la gestió oública directa de l’aparcament per part de Vimusa.

La Crida s’ha oposat a la moció. “Tenim 550 places d’aparcament buides al sector de Tres Creus i 120 places de rotació a la Fira Sabadell amb una baixa ocupació. Ampliar l’actual aparcament de la plaça del Dr. Robert amb el del passeig de la Plaça Major és un error. Va en la línia contrària al que hauríem de fer, que és treure el vehicle privat, tant com es pugui, de l’anella central pacificada i peatonalitzada”, ha expressat el regidor Lluís Perarnau, sobre l’aparcament.

La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, oposadament, ha aplaudit la proposta. És més, n’ha recalcat la urgència: “No es pot ajornar més el debat”. Ha destacat que el Centre guanyaria 6.000 metres quadrats, si es buidés de cotxes l’aparcament del Vapor Turull. La portaveu de Podem, Marta Morell, ha celebrat que la proposta de gestió pública i directa, que aniria acompanyada “d’una mobilitat més sostenible” que prioritzés els vianants.

Ciutadans ha expressat que l’aparcament de la Plaça Major “ha de ser la palanca de transformació del Centre” i s’ha mostrat d’acord amb treure cotxes de la superfície de l’Eix Central. Ara bé, ha demanat prudència a l’hora d’actuar sobre l’aparcament del Vapor Turull: “No el toquem fins que no hi hagi un projecte”, ha clamat Adrián Hernández, portaveu. Sobre la gestió pública o privada de l’espai, considera oportú fer-ne un estudi per decidir-la.

Comentaris
To Top