Ciutat

La Crida exigeix que el Vapor Pissit sigui el Museu del Tèxtil i no oficines de l’Ajuntament

El Vapor Pissit / LLUÍS FRANCO
El Vapor Pissit / LLUÍS FRANCO

La Crida per Sabadell exigeix a l’Ajuntament de Sabadell que no traslladi dependències municipals al Vapor Pissit perquè aquest espai vol que sigui el Museu del Tèxtil de la ciutat. “No ens volem trobar amb fets consumats contra la memòria històrica”, ha reclamat la portaveu de la formació al ple, Nani Valero, en una roda de premsa aquest dijous a les portes del vapor, a la cantonada dels carrers del Sol i d’Alemanya (Centre).

Des de la Crida insisteixen que el ple municipal ja va aprovar destinar aquest edifici al Museu del Tèxtil i volen que tingui aquest ús per reivindicar i donar a conèixer la memòria històrica de la ciutat. Als seus arguments hi afegeixen que Sabadell disposa d’un gran ventall d’elements que es podrien exposar i que permetrien tenir un equipament singular i excepcional no només a tot Catalunya sinó també a Espanya i Europa.

I el museu hauria de ser al Pissit perquè asseguren que hi ha consens en el fet que és el més representatiu dels vapors que tenia la ciutat i amb més elements, com les selfactines, màquines de filar que encara es poden veure des de l’exterior, embarrats que feien anar les corretges, cardes o dipòsits d’aigua. A part de mostres del teixit que s’hi feia amb col·leccions que s’han conservat com les de la fundació Antoni de Montpalau. Per museïtzar aquest edifici protegit insten el Govern municipal a acabar-lo de rehabilitar.

Una selfactina al Pissit, aquest dijous / D.S.

El portaveu de l’Entesa per Sabadell, formació vinculada a la Crida, Isidre Soler, ha reivindicat que disposar d’un museu així “és una llarga reivindicació” que fa 100 anys ja feia el Gremi de Fabricants. Tanmateix, tant la Crida com l’Entesa destaquen la feina feta per historiadors locals i teòrics del tèxtil per descriure el passat que, en paraules de Soler, va donar feina a mitja ciutat amb totes les seves derivades.

“No som conscients del tresor que tenim a l’espera de materialitzar el museu”, ha dit Isidre Soler, que també ha subratllat el valor del material dipositat per empresaris del tèxtil que han anat donant maquinària a l’Ajuntament i aquest l’emmagatzema, segons les dues formacions, a una nau municipal del carrer de Cellers (Gràcia).

D’altra banda, la Crida i l’Entesa recorden públicament que quan eren al govern en el mandat passat van deixar fet un pla de reordenació de les dependències municipals per donar resposta a les necessitats d’espai sense passar pel Vapor Pissit.

Comentaris
To Top