Publicitat
Ciutat

Últim curs abans del canvi al mapa de la preinscripció

El període per escollir escola comença dilluns amb més oferta que demanda de places a P3. Per tant, ràtios més baixes. Serà l’última preinscripció abans no es redefineixin les zones per triar centre

Alumnes de l'escola La Roureda / VICTÒRIA ROVIRA

Un nou mapa de Sabadell canviarà els criteris demogràfics de la preinscripció escolar. A partir de l’abril, Educació treballarà, conjuntament amb l’Ajuntament, per tenir enllestida al més aviat possible una divisió territorial que redefineixi les escoles de referència de cada àrea de la ciutat, sense que deixin de ser de proximitat. Ara bé, la zonificació farà que canviï el centre pel qual algunes famílies obtenen més puntuació i, per tant, més preferència d’entrar-hi.

La divisió escolar de la preinscripció s’actualitza cada 10 anys, aproximadament. Tal com apunta el director de Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, “la intenció és ajustar-se a les necessitats del moment”. És a dir, respondre als canvis demogràfics de la ciutat. La intenció del departament és que els nous criteris estiguin enllestits abans de setembre i que, per tant, ja s’implementin a la preinscripció per al curs 2022-2023.

A algunes zones de la ciutat, com és el cas de la Creu Alta, cada any hi ha excés de demanda de places. Tenint en compte que la natalitat va a la baixa, Educació descarta construir-hi una nova escola. Ara bé, en aquest cas, el departament estudiarà que l’oferta es pugui regular millor si les famílies que viuen més a prop del barri de la Concòrdia obtenen el màxim de puntuació per estudiar, per exemple, a l’escola Font Rosella, que tot i estar en un altre districte continuaria sent un centre de proximitat al qual arribar caminant en pocs minuts.

Entrada d’alumnes a l’escola Miquel Martí i Pol / LLUÍS FRANCO

Ràtios més baixes

El descens ordinari de natalitat a la ciutat provocarà que sobrin places de P3 a les escoles públiques de Sabadell, segons la previsió d’Educació de la preinscripció que comença dilluns. Hi haurà 140 nens menys que començaran l’escola. Tot i això, es mantindrà estable el nombre de grups classe (58), per la qual cosa la ràtio màxima serà de 23 alumnes per professor. En alguns centres, s’hi arribarà, en altres no.

La mitjana, doncs, se situarà en els 20,5 alumnes. “Fem un pas extraordinari en la distribució dels alumnes, que tindrà efectes en la qualitat. La tendència, encara que sigui un procés molt lent, és reduir les ràtios”, expressa Viñas. A la ciutat s’oferiran 2.334 places de P3, de les quals hi ha previsió que se n’ocupin 1.192. Però no sobraran places a totes les escoles. A les de la Creu Alta, on un 55% dels nens s’escolaritzen en una pública, en faltaran.

És segons aquesta previsió, basada en els últims 6 anys, que Educació ha decidit ampliar amb una línia addicional el curs de P3 de l’escola Creu Alta. El que es coneix com “un grup bolet”, una decisió que ja es va haver de prendre fa dos anys a l’escola Samuntada. La decisió ha estat polèmica i ha trobat l’oposició de l’Ampa, que denuncia que l’espai de l’escola ja és prou reduït amb una sola línia.

Protesta de l’AMPA de l’escola Creu Alta / VICTÒRIA ROVIRA

“Els alumnes d’infantil ja mengen a les aules perquè el menjador no té suficient capacitat, tot i fer tres torns de dinar”, denuncien. Viñas, però, considera: “Hi haurà alguna dificultat afegida, però la qualitat es mantindrà. Hem prioritzat l’escolarització propera”. A l’escola concertada, d’altra banda, la ràtio mitjana serà de 21,2 alumnes de P3 per professor, i hi estudiaran 711 nens, segons les previsions d’Educació de cara al curs vinent.

A l’educació obligatòria la ràtio màxima es mantindrà als 28 alumnes per professor (27 en els centres de màxima complexitat). Als instituts públics de Sabadell, hi estudiaran uns 2.700 joves, repartits entre 55 classes.

Tenir germans, 40 punts

Tenir germans a l’escola et dona el màxim de puntuació a la preinscripció per entrar al centre.

Zona, 30 punts

Viure a prop del centre educatiu del barri dona 30 punts per estudiar. És el criteri que es revisarà.

Altres criteris

Hi ha circumstàncies que donen prioritat a les famílies per escollir centre educatiu. En cas que hi hagi excés de demanda, i que es compleixin els criteris de germans i zona, ser família nombrosa o tenir algun familiar amb discapacitat aporta prioritat. Quan l’empat prossegueix, es fa sorteig.

Publicitat
Comentaris
To Top