MONTCADA

Montcada homenatja les 174 víctimes del tren anhelant les obres del soterrament

Acte de record a les víctimes del tren de Montcada i Reixac /ACN

Montcada i Reixac ha recordat aquest dimecres les 174 persones que han mort atropellades pel tren al municipi al llarg de la història. En un acte d’homenatge molt restringit amb motiu de la covid, l’Ajuntament i la plataforma que reivindica el soterrament han lamentat l’elevat nombre de víctimes, alhora que s’han mostrat esperançats que aquest 2021 es puguin licitar les obres per eliminar el risc de les vies. “Estem a tocar del soterrament”, ha assegurat l’alcaldessa, Laura Campos, en al·lusió a la partida que l’Estat hi té reservada als pressupostos d’enguany. Campos ha recordat que Adif va dir que té gairebé acabat el projecte constructiu, pendent de dos informes tècnics abans de dur-lo al Consell de Ministres.

Després que l’any passat l’estat d’alarma obligués a suspendre l’acte anual d’homenatge, aquest dimecres Montcada ha volgut recuperar el gest de record cap a les víctimes del tren. Ho ha fet, però, amb un format molt reduït, sense veïns, només amb la participació institucional i de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total. Tot i les restriccions, no han faltat els tradicionals clavells blancs al monòlit de record a les víctimes, amb una flor per cadascuna de les persones atropellades.

Més enllà del canvi de format, Campos ha destacat que enguany l’acte ha arribat en una situació “ben diferent”, ja que és el primer cop que l’estat espanyol té reservat una part del pressupost “amb noms i cognoms” per afrontar el soterrament de les vies de l’R2 a Montcada. “Tant de bo l’any que ve fem aquest acte amb les màquines treballant en algun punt del traçat”, ha augurat l’alcaldessa, que ha recordat que els últims càlculs d’Adif situen la licitació de les obres durant la segona meitat d’aquest 2021.

L’alcaldessa ha assegurat que l’inici del soterrament serà “un abans i un després en una ciutat que està esquarterada i estigmatitzada”. “Amb aquestes obres hem de poder cosir una cicatriu, una ferida oberta que separa i allunya els barris”, ha afegit, tot esperant que el soterrament serveixi per “aturar el degoteig de víctimes”. Campos ha assegurat que “les 174 morts són un preu molt alt que ha calgut pagar per aconseguir una ciutat més segura”.

Tot i celebrar el suposat inici proper de les obres, l’alcaldessa també ha advertit els veïns que les actuacions per fer el soterrament seran “llargues i molestes”, i s’ha compromès a treballar per minimitzar-ne l’impacte. “Valdrà la pena. Montcada mai més serà la mateixa”, ha assegurat.

Al seu torn, la plataforma pro soterrament ha aplaudit els avenços fets per l’estat espanyol a l’hora d’eliminar les vies de la superfície, però ha demanat mantenir viva la reivindicació “fins que les obres no siguin una realitat”. La portaveu Anna Solano ha instat els responsables polítics i el moviment veïnal a “seguir treballant plegats fins aconseguir el soterrament total”.

Mentre no arribi aquesta fita, Solano ha reclamat a l’estat espanyol i la Generalitat que vetllin per garantir la seguretat dels passos a nivell i evitar nous atropellaments. S’ha referit així a les averies de la senyalització, a la manca de bancs per a què les persones grans puguin esperar assegudes abans de creuar les vies i a la falta d’espais diferenciats clars per a vehicles i vianants. Un seguit de deficiències que ha exigit reparar.

Després de l’acte d’aquest dimecres, el municipi prepara una nova edició de les Jornades del Soterrament, que enguany se celebraran a mitjans d’abril.

Comentaris
To Top