Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell no demanarà l’entrada a presó de l’exalcalde Bustos

Bustos, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell, en qualitat d’acusació particular en el cas Mercuri, no sol·licitarà l’entrada a presó de l’exalcalde socialista Manuel Bustos, per la condemna per tràfic d’influències en el cas de les multes. No hi ha hagut consens entre els grups municipals per definir una posició conjunta. PSC, Ciutadans i Podem no han volgut demanar el compliment íntegre de la pena.

Per altra banda, Junts per Sabadell, ERC i la Crida, amb matisos, han argumentat que Bustos ha de complir la condemna per rescabalar el mal que ha fet a la ciutat. En aquest sentit, sostenen que l’Ajuntament, en la seva posició d’acusació particular que ostenta des de 2014, ha de respondre al requeriment judicial de definir-se sobre l’executòria de la pena. És un posicionament oposat al de Ciutadans i PSC, que han defensat que és el jutge qui té les eines per decidir, i no els grups municipals.

La Junta de Portaveus havia estat convocada a instàncies de l’oposició –ERC, Crida, Ciutadans, Junts per Sabadell– per definir una posició consensuada de l’Ajuntament. Podem, en el govern amb el PSC, no es va sumar a sol·licitar la reunió, que ha acabat sense acords i amb moments de tensió, segons han ressaltat fonts que hi eren presents.

Moments de tensió i una “solució atípica”

ERC acusa el PSC de convertir l’Ajuntament en un “aliat de Bustos”. El moment més tens de la reunió, que ha durat una hora, s’ha viscut quan el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha repreguntat insistentment quina és la posició de Podem a la portaveu del seu grup, Marta Morell. Ella li ha replicat que el seu “compromís contra la corrupció és ferm” i que la condemna “ha de ser exemplar”.

La Crida també ha optat per prendre una línia dura. En nota de premsa, dispara contra el posicionament del govern: “El cinisme del PSC és un insult a la ciutadania després de tot el mal i la infàmia que ha patit Sabadell a causa de les seves fosques pràctiques polítiques”.

Finalment, s’ha explorat una solució per traslladar als tribunals l’opinió de tots els diferents grups municipals. Els mateixos polítics la defineixen com a “atípica”. Sense un acord de consens, cada grup municipal ha fet constar a l’acte de la Junta de Portaveus el seu posicionament, que els advocats que l’Ajuntament té com a acusació particular faran arribar al jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Bustos, condemnat per treure multes

Està imputat per quatre peces del cas Mercuri i el 2016 va estar condemnat per col·locar una amiga en una plaça de funcionària a l’Ajuntament de Montcada, però el delicte per al qual Bustos podria entrar a presó és per haver tret una multa d’estacionament al seu fill i per evitar una sanció de trànsit a la seva dona, després que la grua se li emportés el cotxe.

Per aquests fets, l’Audiència Provincial de Barcelona el va condemnar a tres anys de presó per tràfic d’influències –un any i mig per cada multa retirada– i a 16 anys d’inhabilitació especial per ocupar qualsevol càrrec públic. L’aleshores intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, amb qui Bustos va intermediar per evitar les sancions, també va ser condemnat a 15 mesos de presó.

El Suprem confirma la pena de presó de l’exalcalde Manuel Bustos per la retirada de multes

L’acusació popular del cas, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, també demana que Bustos compleixi íntegrament la pena de tres anys de presó.

Comentaris
To Top