Ciutat

L’escola de restauració de la fàbrica Sallarès Deu obrirà el curs 2023

L’Escola de Restauració de Sabadell serà el primer projecte que es posarà en marxa a l’antic conjunt fabril Sallarès Deu del barri de Gràcia. En una visita a les instal·lacions, aquest dijous l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha anunciat que la voluntat del Govern és aprovar el projecte entre els mesos de maig i juny, licitar-lo cap a finals d’any i, amb la previsió que les obres duraran 12 mesos, aquest nou equipament començarà a funcionar el 2023.

Una nau de la fàbrica Sallarès Deu, aquest dijous / VICTÒRIA ROVIRA

A part d’aquesta escola, al Sallarès Deu també es preveu traslladar-hi l’Escola de Flequeria de Sabadell i instal·lar-hi un Centre avançat de formació per a la transició digital, projectes que especialment depenen de l’arribada de fons europeus Next Generation o que se n’aconsegueixin d’altres convocatòries. A hores d’ara, els tres projectes i, per tant, el pressupost global per reconvertir l’espai s’enfila als 9 milions d’euros. L’edifici és propietat municipal des que el 2018 l’anterior govern el va comprar per 4,55 milions d’euros.

La restauració, punt fort

Farrés ha remarcat que com a ciutat “som molt forts en restauració”, conscient que la situació actual de la pandèmia estigui castigant durament aquest sector. L’executiu planteja el projecte perquè tot i que a Sabadell aquest la restauració és un dels àmbits que genera més llocs de feina, “no teníem formació”. D’aquesta manera es vol poder donar resposta des de la mateixa ciutat a la demanda de professionals que tenen i tindran l’hostaleria i la restauració.

Per fer realitat aquest projecte caldrà rehabilitar i adequar la fàbrica Sallarès Deu, cosa que es farà amb un 1,8 milions d’euros procedents dels fons europeus FEDER que cobriran el 50% del cost i la resta l’assumirà l’Ajuntament. L’escola de restauració estarà vinculada al Vapor Llonch, que depèn de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

Entrada a la fàbrica Sallarès Deu / VICTÒRIA ROVIRA

El projecte de l’escola de restauració parteix de la proposta guanyadora del concurs que es va fer i va guanyar el despatx barceloní Julià Arquitectes i Associats amb la proposta Intersticis Actius. L’actuació es durà a terme a les naus A i B, ocupant una superfície de 2.300 metres quadrats. La reforma de l’edifici permetrà recuperar els patis interiors que, alhora, serviran per fer-lo energèticament més sostenible.

Escola de Flequeria

En una altra nau de Sallarès Deu s’hi traslladarà l’Escola de Flequeria, que es farà en col·laboració del Gremi de Flequers de Barcelona i substituirà i ampliarà l’oferta de l’actual ubicada a Cal Molins. La seva posada en marxa està prevista cap al 2026 i el pressupost és de 2,8 milions d’euros.

Pati interior de l’edifici. N’hi ha diversos per comunicar les naus / VICTÒRIA ROVIRA

D’altra banda, en el mateix període 2021-2026 es vol posar en marxa el Centre avançat de formació per a la transició digital vol afavorir el salt tecnològic d’empreses i ciutadans. Està pressupostat en 2,1 milions d’euros.

De forma imminent quan estigui rehabilitat, hi haurà una petita part d’oficines de la fàbrica que utilitzarà l’àrea d’administració de l’escola municipal d’art i disseny Illa. Per adequar aquest espai es destinaran 180.000 euros. Un altre espai es destinarà al Rebost Solidari.

Nau que servirà per l’escola de restauració / VICTÒRIA ROVIRA

L’edifici Sallarès Deu havia acollit les empreses Textifibra-Lepoutre. L’immoble el va projectar l’arquitecte terrassenc Lluís Muncunill el 1920 i és un dels més significatius d’estil modernista industrial que hi ha a Sabadell.  L’edifici està protegit patrimonialment i consta principalment de quatre grans naus de 5.476 metres quadrats de planta en total (uns 800 metres quadrats cadascuna, i 80 metres de llarg), tot i que la superfície construida és de 8.318 metres quadrats ja que a sota de cada nau hi ha pràcticament el mateix espai soterrani.

Comentaris
To Top