Publicitat
Ciutat

Sabadell només recicla el 36% de la brossa que genera

Contenidors de les diverses fraccions / LL.F.

Els sabadellencs vam deixar de reciclar més d’un 60% dels residus generats durant el passat 2020. Una dada preocupant que continua deixant la ciutat molt lluny de les directives europees en matèries de recollida selectiva. Segons els objectius de la Unió Europea, Sabadell va acabar l’any passat a catorze punts per sota (50%)  i a dia d’avui està a poc més de la meitat del que es demana per al 2030.

Segons les dades de l’any Covid-19, cada sabadellenc va generar una mitjana d’1,20 kg de residus al dia, que al cap de l’any es van transformar en prop de 100.000 tones (94.996,76), on un 36,31% es van reciclar correctament, un 1,24% més respecte al 2019: “Valorem en positiu haver mantingut una evolució sostinguda de millora en el global de la recollida selectiva”, expliquen fonts de l’ajuntament de Sabadell, que en la mateixa línia remarquen que “el repte és que aquesta evolució ha de servir de base per poder fer el salt qualitatiu endavant que necessitem, mitjançant el treball compartit amb municipis de l’entorn i estratègies pròpies a mitjà termini”, finalitzen.

En relació amb les fraccions –envasos, FORM (matèria orgànica), paper, vidre, voluminosos i deixalleria– es va detectar un augment en la majoria d’elles, a excepció de deixalleries (olis vegetals, tèxtil, fracció vegetal i deixalleries), que s’explica pel confinament domiciliari i les setmanes de tancament de les diverses deixalleries de la ciutat. Entre les xifres, destaca la de fracció voluminosos, que ha patit un augment considerable, passant de les 6.530,37 tones de l’any 2019 a les 7.101,41 del passat 2020. Un creixement que s’explicaria per les reformes als habitatges que van fer els sabadellencs aprofitant el confinament.

Menys d’1% de creixement

Fa una dècada, i segons dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, a Sabadell es va reciclar un 35,35%,  amb una densitat demogràfica de 207.338 habitants. Si bé és cert que deu anys han donat per molt, amb petites fluctuacions –com ho demostra el 29,75% reciclat el 2015– , la ciutat va arribar al 2020  amb menys d’1% de creixement i amb prop de 10.000 habitants  més (216.520), segons dades d’Idescat.

A la cua del Vallès Occidental

L’any 2019, ciutats amb una distribució geogràfica i demogràfica semblant a Sabadell, com Terrassa, Barcelona a Sant Cugat, van obtenir millors registres en matèria de reciclatge. La cocapital del Vallès Occidental va situar-se sis punts per sobre mentre Sant Cugat es va enfilar fins prop del 49%,   respecte al 35% de Sabadell. Només Badalona i L’Hospitalet de Llobregat, amb un 30,76% i un 25,58%, respectivament, segons dades de l’Agència Catalana de Residus, van firmar pitjors registres.

Publicitat
Comentaris
To Top