Ciutat

TUS perd 5,4 milions de viatges durant l’any 2020

Usuaris viatjant a l'autobús (TUS) / Lluís Franco

Les restriccions van frenar els viatges en autobús i la facturació de la cooperativa de transport ha caigut 3 milions d’euros respecte a l’any anterior

Usuaris viatjant en autobús (TUS) / Lluís Franco

Els viatges amb autobús van caure un 39% el 2020. Durant l’any passat, només van viatjar 6 de cada 10 persones que ho feien durant l’exercici anterior, el que es tradueix en una pèrdua de 5,4 milions d’usuaris.  Si l’any 2019 es van fer 13,9 milions de trajectes, l’any passat només se’n van fer 8,5 milions. I menys passatgers es tradueix en un menor nombre d’ingressos: la facturació de Transports Urbans de Sabadell (TUS) va caure 3 milions d’euros respecte a l’any 2019, segons les dades que ha facilitat la cooperativa a aquest diari.

La realitat, però, és que la mobilitat urbana (i el transport públic) s’està recuperant. Segons les últimes dades disponibles, aquest any s’han fet el 67% dels viatges que es feien el 2019. La recuperació és progressiva: un 58,5% el gener, un 68% el febrer i un 74% el març. “Anem en bon camí, la previsió és tancar l’any amb el 70% dels usuaris. I durant l’abril ja s’ha superat aquest llindar”, exposa Xavier Cañadas, gerent de l’empresa gestora de transports urbans. O el que és el mateix, 10 milions de viatges anuals. 

Unes xifres, però, que se situen per sota del que havia de ser. Durant el primer trimestre del 2020, el nombre d’usuaris va augmentar un 6% i tot apuntava cap a un creixement “que havia de batre rècords històrics” a Sabadell, sosté Cañadas. Però la corba ja es va doblegar a finals de març i, en les pitjors setmanes, es van viure caigudes de fins al 92%. Des d’aleshores, no s’han recuperat les xifres pre-Covid.

0,54 euros per usuari

1 de cada 5 persones que utilitzen l’autobús no paguen el viatge gràcies a la tarifació social de Sabadell. A més, es bonifica ser un usuari freqüent. Així, la cooperativa ingressa una mitjana de 0,54 euros per cada persona que puja a l’autobús  –és l’anomenada tarifa mitjana ponderada– i això permet cobrir el 60% de la seva activitat. El que converteix TUS en una empresa menys deficitària que la resta de gestors de l’ATM, que cobreixen només el 40%. A Sabadell, el 40% restant l’assumeix l’Ajuntament de Sabadell.

El 2021 no serà tan dur com l’any 2020. Tot i això, s’espera que el dèficit sigui un 26% més elevat del que està previst: si s’estimava que les pèrdues fossin de 5,2 milions d’euros, acabaran escalant a 6,6 milions aquest any. I, com ja informava el D.S. el novembre, l’Ajuntament haurà de respondre amb fons municipals.

El repte: ser gestor de la mobilitat

Els contratemps contextuals no posen en risc els reptes de la companyia. Cañadas sosté que la transició energètica és el repte majúscul de TUS: “Volem ser la punta de llança en aquesta transició, ser el gestor principal de la mobilitat de Sabadell”, destaca. I, més immediatament, renovar els equips d’informació a temps real. 

Comentaris
To Top